Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Tomma ord räddar inte klimatet

För ungefär ett år sedan röstades Alliansens budget för åren 2020-2022 igenom i kommunfullmäktige i Alingsås.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

På sidan nio i budgeten går det att läsa om Alliansens politiska prioriteringar år 2020 inom Klimat- och miljöområdet. Klimat- och miljökapitlet börjar med att Alliansen konstaterar att klimathotet är vår tids största ödesfråga. Senare i kapitlet skriver Alliansen ”Vi vill ta fram en handlingsplan för kommunens klimatarbete, med förslag på åtgärder för att minska CO2-utsläppen”.

Nu, snart ett år senare, har jag ännu inte kunnat hitta någon sådan handlingsplan. I Alliansens budget som klubbades i kommunfullmäktige förra veckan (4/11), går det istället att läsa att kommunen ska sjösätta en handlingsplan för kommunens klimatarbete under andra halvan av mandatperioden. Är inte det nu?

Miljöpartiet i Alingsås, tar till skillnad från de styrande allianspartierna i kommunen, klimatkrisen på allvar. Vi menar att kommunen måste göra allt i sin makt för att säkerställa att kommunen når upp till sin del i Agenda 2030.

Miljöpartiet har konkreta förslag, till skillnad från Alliansens tomma löften. Vad Miljöpartiet vill göra för konkreta åtgärder för att minska kommunens klimatpåverkan går att läsa i vår budget för 2021, men här följer några konkreta exempel.

Miljöpartiet vill bl.a fördela 1,6 miljoner kr på barn- och ungdomsnämnden, vård- och omsorgsnämnden och kultur-och utbildningsnämnden för att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel.

Vi vill satsa 1,5 miljoner kr på att samordna och förstärka kommunens miljö- och klimatarbete genom att anställa en klimatsamordnare och en klimatstrateg. Genom att ge miljöskyddsnämnden 1,5 miljoner kr vill vi satsa på förebyggande miljöarbete.

Utöver detta har vi även skrivit en motion om att kommunen ska anta en koldioxidbudget, för nuvarande verkar inga andra partier vilja bifalla motionen. Till skillnad från andra partier så vet Miljöpartiet att klimatet inte kan vänta.

Amanda Andersson, ordförande för Miljöpartiet de gröna Alingsås, samt ledamot i miljöskyddsnämnden och kommunfullmäktige