Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HP/Arkiv
Bild: HP/Arkiv

Undersköterskor natt i kommunen: ”Ändra våra arbetstider!”

Nu har vi som arbetar natt inom hemtjänsten och natt på äldreboenden i Alingsås kommun arbetat niotimmarsnätter i ett och ett halvt år.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

När det infördes och under resans gång har vi gång på gång protesterat utan resultat och vi kan bara konstatera att det blev lika illa om inte värre än vi befarade. Vi kräver att kommunen tar till sig av hur illa det är ställt med vår arbetsmiljö om de vill ha några undersköterskor kvar på natten framöver.

När kommunen beslutade att förkorta våra arbetspass med en timma innebär det i praktiken att vi måste arbeta kortare och samtidigt fler pass. Men arbetsuppgifterna är givetvis inte färre. Vi gör samma jobb som när vi jobbade tio timmar fast på nio timmar. Låt oss förklara vad det innebär:

* Vi arbetar en timma mindre per natt, men ska göra samma arbetsuppgifter. Vi springer fortare, stressar och hinner inte gå på toaletten under våra arbetspass.

* Vi arbetar fler pass per schemaperiod, vilket gör att vi inte får återhämtningen som krävs för att vi ska orka arbeta natt.

* Arbetstiden för oss på natten, vare sig det är på boenden eller i hemtjänsten räcker inte till för att vi ska hinna läsa på om våra vårdtagare. I hemtjänsten föreslår dessutom våra chefer att vi sitter och läser på små mobilskärmar under tiden vi åker bil ut till vårdtagaren. Samtidigt ska vi också ha koll på kameraövervakningen på övriga vårdtagare. Det resulterar i att vi kommer fram till vårdtagaren åksjuka och med en oro över att vi inte hunnit/kunnat läsa allt och därmed kan brista i den vård vi ger.

* Råkar vi inom hemtjänsten vara på jobbet några minuter innan man går på sitt pass kräver cheferna att man åker ut på larm – påpekar man att arbetstiden inte börjat får man kritik av chefen.

* Mellan klockan 7.00-7.15 finns ingen personal på plats i hemtjänsten förutom samordnaren. Kommer ett larm då blir våra vårdtagare lidande.

* Det är betydligt fler vikarier inne hela tiden, vilket gör att arbetsbelastningen på ordinarie personal ökar. Det gör också att våra demenssjuka vårdtagare blir mer oroliga.

* Vi som jobbar på boende har börjat få täcka upp på andra arbetsplatser än våra egna. Det skapar stress både hos oss och vårdtagarna.

Det kan också tilläggas att flera av oss är sjukskrivna, har tvingats gå ner i tid för vår hälsas skull eller ser oss om efter andra jobb. Vi kräver att nu att kommunen och ansvariga politiker lyssnar på oss och agerar om ni vill ha oss och vår kompetens kvar i Alingsås kommun.

Undersköterskor natt, Alingsås kommun