Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det moderatledda styret i regionen har en blind tro på marknadslösningar. Det utarmar våra gemensamma skattepengar, då det kan bli tre gånger så dyrt att köpa in tjänster, som det hade kostat i regionens regi, skriver Sebastian Aronsson (S), regionpolitiker från Alingsås. Bild: Sanna Tedeborg
Det moderatledda styret i regionen har en blind tro på marknadslösningar. Det utarmar våra gemensamma skattepengar, då det kan bli tre gånger så dyrt att köpa in tjänster, som det hade kostat i regionens regi, skriver Sebastian Aronsson (S), regionpolitiker från Alingsås. Bild: Sanna Tedeborg

Väljarna tycker sjukvården är den viktigaste valfrågan

Väljarnas viktigaste fråga i mätning efter mätning är sjukvården. Och efter pandemin står det nog klart för alla att sjukvården inte har något över.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Vare sig ork eller energi hos de som jobbar och sliter dag som natt. Men inte heller finns det vårdplatser eller behandlingstider över. Istället har vi köer - köer som till 90 % fanns redan innan pandemin i vår region.

Vägen till att bli av med dessa köer tror vi går igenom att satsa på personalen. För det är bristen på personal som gör att nybyggda sjukhusavdelningar inte kan öppna, att förlossningsavdelningar är överbelagda. Om våra anställda kan få skäliga löner och samtidigt tillräckligt med kollegor tror vi både att fler orkar och vill stanna i sitt yrke samtidigt som fler faktiskt lockas av att arbeta i den livsviktiga sjukvården.

Men med den politik som förs och har förts i Västra Götalandsregionen de senaste mandatperioderna kommer vi tyvärr inte se någon sådan förändring. Oavsett vad vår socialdemokratiska regering gör. Istället har vi sett mer av samma trötta försök från det moderatledda styret i regionen där en blind tro på marknadslösningar har lett till en fragmentisering av vården. Det utarmar dessutom våra gemensamma skattepengar då ”marknadslösningen” är att köpa in tjänster - ibland tre gånger så dyrt som det hade kostat i regionens regi. En bra affär för företagen men en förlust för skattebetalarna.

Vi kan inte ha det så här! Vi kan inte ha vårdcentraler som riskerar att säljas till diktaturer i Mellanöstern, eller patientjournaler som behandlas av kinesiska statens underleverantörer. Vi kan inte heller låta de med privata försäkringar knuffa undan patienter i de redan långa köerna, bara för att de kan betala för sig. I Sverige ska vård ges först till den med störst behov, inget annat.

Vi socialdemokrater vill se en förändring. Se till att varje skattekrona används ansvarsfullt och satsa på regionens anställda. Ge sjukhusen rimliga förutsättningar och sluta med de ideologiska privatiseringsexperimenten. Vår region kan bättre!

Sebastian Aronsson (S), regionfullmäktigeledamot, Alingsås