Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Anna Tärnhuvud

Vänsterns 1 maj flyttas från Åmanska parken till Facebook

Om corona-krisen visat något är det att solidaritet, gemensam välfärd och rättigheter för de som bär samhället på sina ryggar är mer modern är någonting annat. Vänsterpartiets 1 maj kommer naturligtvis till stor del att handla om coronakrisen, men parollen ”Trygga jobb, råd att bo” är oförändrad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

LÄS MER: Digitalt 1 maj-firande i Alingsås

LÄS MER: Vänsterpartiets uppmaning: Häng något rött i fönstret

Det krävs nu historiskt stora satsningar på välfärden och trygghetssystemen, annars riskerar ökad ojämlikhet att följa i krisens spår.

Välfärdskrisen var ett faktum inom coronakrisen. Det är bara att konstatera. Effekterna av åratal av New Public Management, Just-in-time-principen och kraftiga nedskärningar på det offentliga kombinerat med omfattande privatiseringar och skattesänkningar har gjort oss sämre rustade att hantera situationen vi befinner oss i nu.

Frågor om trygghet på jobbet och råd att betala hyran får än större betydelse i krisen. Mer behövs för att vanligt folk inte ska drabbas orimligt hårt ekonomiskt. Därför kommer vi på 1 maj att prata om att vi vill ha mer anställningstrygghet, inte mindre. Vi kommer ta strid för en social bostadspolitik som bygger bort bostadsbristen och minskar trångboddheten. Vi kommer kämpa för att stoppa regeringen från att införa marknadshyror, ett förslag som kommer minska hyresgästernas makt och chockhöja hyrorna.

Vi tror att vi är många som känner både ilska och sorg över att det krävdes en dödlig pandemi för att människors levnadsvillkor och välfärdens behov skulle hamna på den politiska agendan för fler partier. Innan coronakrisen drev vi samma politiska frågor som vi gör nu coronakrisen och det fortsätter vi göra efter coronakrisen också.

Nu är det hög tid för en politik från vänster. Vänsterpartiet tänker inte lämna någon i sticket. Vi kommer fortsätta kämpa för ett starkare och jämlikare Alingsås och Sverige.

Vi ses på 1 maj, inte i Åmanska Parken som vanligt, utan på Vänsterpartiet Alingsås Facebook!

Vänsterpartiet Alingsås