Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vård ska ges till den som behöver det mest

I sin replik på min insändare försöker Stefan Svensson (KD) på något sätt göra mina invändningar illegitima och framstället det som att jag bara pratar sjukvård för att det snart är dags för val.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Svar till Stefan Svensson KD

LÄS OCKSÅ: Aronsson(s) ideologiska övertygelse leder honom fel

LÄS OCKSÅ: Väljarna tycker sjukvården är den viktigaste valfrågan

Det han glömmer tala om är att han själv också ställer upp för val - han vill bli regionråd med ansvar för sjukvården.

Han missar dock kärnan i kritiken. Det handlar inte om privat eller ej, inte ens vinst eller ej. Vi vill inte stänga någon vårdcentral eller sjukhus! Det stora problemet idag är att systemet dräneras på skattemedel - pengar som även Svenssons KD borde vilja värna om! När regionen tappar personal och tvingas förlita sig på ”inhyrda” vårdplatser kostar det som jag beskriver ibland tre gånger så mycket som det hade gjort i regionens regi. Detta verkar inte bekymra Svensson.

Jag blir beskylld för att vara för ideologisk eller ha ”ideologiska skygglappar”. Det mesta av min och mitt partis kritik här är dock inte ideologisk utan pragmatisk. Vi vill bara att våra gemensamma skattemedel ska användas så effektivt och ansvarsfullt som möjligt. I det här fallet läcker de iväg i dyra privata ”hyrlösningar” istället för att satsas på rimliga arbetsvillkor och ett mer robust offentligt system.

Men på en punkt är jag ideologisk. Man ska inte utifrån plånbok kunna köpa sig före i kön. Vård ska ges först till den som behöver det mest. Det är en del av portalparagrafen i hälso- och sjukvårdslagen och en i allra högsta grad ideologisk princip. Stefan Svensson och de partier som styr regionen idag verkar dock inte ha några större problem att bryta mot den principen. Där går en av de tydligaste skiljelinjerna mellan oss socialdemokrater och de konservativa partierna i höstens sjukvårdsval.

Sebastian Aronsson (S)