Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårgårdas kommunstyrelse agerar åsiktspolis

Kommuner och företag skaffar sig styrdokument, det kallas elegant "värdegrund".

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Det är ju väldigt bra, att beskriva vad man som kommun till exempel står för och beskriva sin vision för hur den ska utvecklas framgent. Men kan den användas felaktigt? Svaret är definitivt ja! Om den till exempel används för att begränsa medborgares åsikts- och yttrandefrihet. Varför? Jo, i ett fritt demokratiskt samhälle så har vi åsikts- och yttrandefrihet, och när det kringskärs på olika sätt så är vi på väg utför på det "lutande planet" och bort från verklig frihet och demokrati!

LÄS OCKSÅ: Hilmersson (C) om Wallmark: ”Gjort en fantastisk gärning”

LÄS OCKSÅ: Öppna frågor till politikerna om Vårgårdakontakten

LÄS OCKSÅ: Bra Vårgårda, förlegad människosyn ska inte ge bidrag

LÄS OCKSÅ: Vårgårda kommun bryter med Vårgårdakontakten

Nu senast ser vi hur Vårgårda kommun använder sin "värdegrund" för att stoppa kommunalt bidrag till en, som det beskrivs, "som inte delar vår värdegrund".

Före att detta kom upp i en artikel i Alingsås Tidning för någon vecka sedan så hade jag inte hört talas om Vårgårdakontakten eller Alf Wallmark. Men han har ju uppenbarligen "räddat missbrukare från ett sämre liv" (enligt kommunens företrädare). Jag har läst värdegrunden (sidan Våra värderingar) och jag hittar inget om att man inte får vara emot abort, för aga eller emot pridefestivaler, och inte heller att man inte får ha åsikter om det allmänt gällande "corona-narrativet"? Det jag hittar är rubriker som "Respektfullt bemötande", "Hög tillgänglighet", "Individanpassade lösningar" etc.

Oavsett vad det står i värdegrunden så är frågor om abort, pride etc. ju politiska frågor. I en demokrati får vi ha olika åsikter och propagera för olika politiska åsikter. Att stänga av Wallmark från bidrag i en helt annan typ av verksamhet är diktaturfasoner och åsiktsförtryck. Detta åsiktsförtryck liknar alltmer George Orwells åsiktspoliser i romanen 1984. Som vi faktiskt fick läsa i skolan, i Vårgårda!

Följande citat av den irländske statsmannen Edmund Burke är avgörande för framtiden: "Det enda som krävs för att ondskan ska triumfera är att goda människor inte gör någonting!" Nu måste vi alla stå upp för åsikts- och yttrandefrihet, fullständigt oavsett om vi gillar dem eller ej!

Vårgårda kommunstyrelse, ni har gått långt utanför ert mandat genom att agera åsiktspolis, svälj stoltheten och be Wallmark om ursäkt för att ni hängt ut honom och ge nytt förtroende genom bidrag till en verksamhet som uppenbarligen "räddat missbrukare från ett sämre liv"!

Hans P Lindblad