Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mårten Öhman
Bild: Mårten Öhman

Valfrihet måste räddas för de årsrika

Lagen om valfrihetssystem (LOV) beslutades av riksdagen 2008, för att ge oss medborgare möjlighet att välja vem vi vill använda oss av om vi får behov vård och omsorg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

20200129 beslöt Kommunfullmäktige (KF) att införa LOV inom särskilt boende för äldre från januari 2022. Bland motiven för det positiva beslutet kan man läsa: ”En betydande fördel är att införandet av valfrihetssystem inom området möjliggör en hantering av den förväntade volymökning av brukare som kommer att ske inom området inom de kommande åren. Kommunkoncernen har en prekär finansiell situation vilket försvårar möjligheterna att anlägga nya boenden i egen regi.”

20210331 beslutar KF att inte införa LOV inom särskilt boende för äldre. Mellan de båda beslutstidpunkterna för Ja till LOV och Nej till LOV han tre byggnationer för äldreboende startas i Alingsås. I Brogården och Stadsskogen finns nu 80 + 60 lägenheter. Ett alingsåsföretag har byggt 16 lägenheter för LSS eller särskilt äldreboende. Detta innebär att 156 lägenheter nu står färdiga och tomma, samtidigt som kommunen fortsätter att använda sig av två utdömda äldreboenden i Ängabo och Brunnsgården.

Kommunen fortsatte med upphandling av äldreboendeplatser, men i AT den 20220324 kunde vi läsa:” Kommunen avbryter den pågående upphandlingen av privata äldreboendeplatser”.

Enligt Daniel Filipsson (M) ”avbryts upphandlingen på grund av att konkurrensen inte blir tillräckligt stor. En ytterligare orsak till att man nu väljer att avbryta upphandlingen är kommunens förbättrade ekonomi”. Nu planeras byggnation i egen regi enligt blocköverskridande överenskommelse mellan Filipsson och Simon Waern (S). Märkligt. Räknar man bort de statsbidrag, som kommunen fått 2019 och 2021, så är kommunkoncernens verksamhetsresultat sämre 2021 än 2019.

Till detta skall läggas det prekära läget för Alingsåshem, som har svårt att finansiera nybyggnation inom kommunens lånetak. Ska kommunen bygga egna äldreboenden, så tvingas Alingsåshem att bygga färre hyreslägenheter.

Liberalerna vill att alingsåsarna skall kunna välja former för välfärd.

Lars Bolminger (L)