Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi som lär Sverige behöver rätt förutsättningar att lyckas

Idag firar vi Skolans dag, en dag som instiftats av Lärarnas Riksförbund för att lyfta fram skolan och de fantastiska insatser som görs varje dag av landets lärare och studie- och yrkesvägledare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Men det är också en dag då vi påminner ansvariga politiker om att lärare och vägledare behöver rätt förutsättningar för att utföra sina viktiga uppdrag.

Här i Alingsås behövs det mer resurser till att minska storleken på klasser och undervisningsgrupper. De senaste åren har man pressat in allt fler elever i varje klass vilket främst drabbar de elever med störst behov.

Nyligen har Sveriges största arbetsplats, med över 1,1 miljon personer med eleverna på plats, dragit igång verksamheten. Att möta förändringar och utmaningar är vi vana vid i skolans värld, men samhällsutmaningarna de senaste åren går utöver det mesta.

När vi ser tillbaka på hur Coronapandemin drabbat hela det svenska samhället – och särskilt skolan – så är skolans kunskapsuppdrag och lärarnas betydelse för detta tydligare än någonsin.

Lärare behöver dock rätt förutsättningar med rimlig arbetsbörda och bra lön för att orka och vilja fortsätta. Vi åläggs dessutom mycket annat än att undervisa. Alltför många upplever att det inte ges tillräckligt med tid för att förbereda och efterarbeta undervisningen. Istället stressar de utökade dokumentationskraven och många överväger att sluta som lärare.

Det är viktigt att göra yrket attraktivt, hållbart och utvecklande genom hela yrkeslivet.

Skolan behöver huvudmän som faktiskt förstår sin verksamhet. Vi behöver ha skolledningar med tydliga mandat och befogenheter för att ge lärare möjligheter att göra sitt jobb. Våra skolansvariga kommunpolitiker måste inse allvaret. Låt Skolans dag 2021 bli en nystart för att detta sker i Alingsås– nu!

Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund, Jakob Linde, ordförande i Alingsås LR-förening, Mats Melander-Andersson, föreningsombud i Alingsås för Lärarnas riksförbund