Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Vilken formidabel dikeskörning av M och KD i Herrljunga

I många kommuner pågår fortfarande förhandlingar om det politiska styret efter valet. Så även i Herrljunga.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Men det som sticker ut i Herrljunga, är att förhandlingar har en rejäl dos av ojämställdhet i form av förlegade attityder, okunskap och klassisk härskarteknik. Vi pratar Sverige, år 2022, i en svensk småstadskommun med framtidsplaner.

Här göre sig kvinnor i politiken icke besvär. Förhandlarna från M och KD konstaterar nämligen att Centerpartiets kandidat är för ’”oerfaren av kommunalt arbete”. Centerpartiet blev största borgerliga parti efter valet, och toppkandidaten Emma Blomdahl Wahlberg blev den mest kryssade kandidaten. Den borgerliga alliansen har majoritet.

Emma är född och uppvuxen i Herrljunga. Nu känner vi Emma, men gör man inte det ger en snabb sökning följande information: Studier vid Göteborgs universitet, University of North Carolina, USA, Försvarshögskolan, Uppsala universitet. Hon har en masterexamen i mänskliga rättigheter samt kandidatexamen i statsvetenskap med inriktning säkerhetspolitik. Emma har jobbat på flera nationella organisationer med samhällsfrågor. För att nämna några; Migrationsverket, Rädda barnen, Centerkvinnorna, Försvarsmakten och nu på Generation Pep, kronprinsessparets initiativ för att driva folkhälsoarbetet bland barn och unga. Och se vad som också finns på hennes CV – nämndsekreterare i Vallentuna! Emma blev politiskt aktiv som 16-åring. 2020 flyttade hon tillbaka till Herrljunga och har suttit i kommunala nämnder sedan dess.

Men, herrarna från M och KD tycker det ”kan vara lite tufft för Emma att vara kommunstyrelsens ordförande (KSO)”. Det uttalandet blir ju löjligt, speciellt som herrarna inte talar om vilka kompetenser Emma saknar för att vara KSO. Men sen har hon säkert fina meriter i övrigt, konstaterar dom. Den klappen på huvudet är klassisk.

Men det värsta är när de kommenterar de ”rykten” som uppkommit, att M och KD inte accepterar Centerpartiets förslag till KSO, för att hon är ung, kvinna och småbarnsmamma. Då kommer offerkoftan på. De tar mycket illa vid sig av dessa rykten! Sen följer en förvirrad förklaring som slutligen landar i att det är nog Emma och Centerpartiet som själva hittar på dessa skäl ”när de inte köper argumenten om att hon är oerfaren”. Det här är hårresande. Om det handlar om personkemi, vilket det gör ibland i kommunpolitiken, ska man vara ärlig och säga det.

Att som sista åtgärd istället lägga ansvaret för ryktesspridning i knät på Centerpartiet och Emma, det är lågt. En fokusförflyttning, härskarteknik av hög klass. Är det något som M och KD står bakom?

Helena Vilhelmsson, jämställdhetspolitisk talesperson (c), riksdagsledamot

Lennart Haglund (c), distriktsordförande Sjuhärad