Christer Strandberg, Alingsås Tidning.
Christer Strandberg, Alingsås Tidning. Bild: Per Anger

Jag vill inte ha någon husvagn, Per

Innan avfärd kom frågetecknen upp i huvudet. Har jag och sambon valt rätt boendealternativ för en meningsfull fritid?

ANNONS

Nu skulle jag få svaret. Det var helgjobb och campingplatserna i Herrljunga, Vårgårda och Alingsås kommun skulle besökas. Sveriges minsta camping, Säm, Tånga Hed, Lygnared och Lövekulle var platserna som skulle få mig att fundera på om sommarens stugköp var ett felaktigt beslut.

För att få upp den rätta känslan satte jag på Per Fritzells gamla slagdänga från Macken, ”Man ska ha husvagn”, i hörlurarna. Enligt den ska ett hus rullande på hjul vara det friaste människor kan tänkas ha. Semestrarna blir aldrig någon flopp och bekvämligheten gör att det känns som hemma och det fantastiska är ju att du får se så mycket.

ANNONS

Pandemiåret har betytt en rejäl minskning av antalet campinggäster, men ändå blev jag förvånad. Är det så här många människor som vill bo i en husbil, husvagn, liten stuga eller tält?

Med dessa ”sanningar” ringande i öronen tog jag mig an resan som inleddes i Norra Säm. För mig är det en idyll och campingplatsen likaså. Sedan blev det Tånga Hed, Lygnared och Lövekulle där de två sistnämnda ligger fint vid Stora Färgen respektive Mjörn.

Pandemiåret har betytt en rejäl minskning av antalet campinggäster, men ändå blev jag förvånad. Är det så här många människor som vill bo i en husbil, husvagn, liten stuga eller tält?

Lugnet och friheten var argument som paret Skoglund från Skepplanda hade för att försöka övertyga mig att jag hade missat något. De har varit på Lövekulles camping i 36 år.

Idag har många husvagns- och husbilsägare dusch och toalett, men för en hel del är det servicehus som gäller på campingplatserna och under ett coronaår som detta har folk fått vara väldigt försiktiga och följa de restriktioner som gäller.

För mig har allmänna toaletter aldrig varit någon höjdare. Det har räckt med Axevalla (stochampionatshelgen) och två nätter per år på Sommarlands camping för att inte längta till dessa.

I år blev det inget Axevalla. Traditionen bröts efter 29 år. Det fick bli en annorlunda helg med samma sällskap i den nyinköpta sommarstugan framför tv:n med mycket trav och godsaker.

I sommarstugan finns det kommunalt vatten och avlopp, över 50 kvadratmeter boyta, en stor gräsmatta och en minuts gångväg till en långgrund sjö som är perfekt att bada i för barnbarnen. Samtliga bekvämligheter finns och du gör som du vill, har grannar på lagom avstånd, inte för tätt inpå.

Besöken på de fyra campingplatserna fick mig inte att ändra uppfattning; Jag vill inte ha någon husvagn, Per. Jag har en sommarstuga.

ANNONS