Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Katrin Niklasson: Katrin Niklasson: ”Ett riktigt fint sommarminne att hålla fast i”

Österlen i all ära. Men skönhet finns även på närmare håll.

Semestern är över för min del, sedan några veckor tillbaka. Juli var väl inget att hurra över vädermässigt. 2020 testar oss.

Men vi behöver inte mycket, vi svenskar. Ge oss några varma dagar, så klarar vi nog november även i år. Och nu är de här, de varma dagarna. Helgen som gick var fantastisk, och det var faktiskt genom att jag jobbade som jag fick ett riktigt fint sommarminne att hålla fast i när mörkret kommer.

Det är lördag seneftermiddag och ingen trafik på vägarna som ringlar sig mot Ornunga, där det arrangeras en konsert med Väsen på Stommens loge som en del av Ornungastämman. Ljuset är nästan senapsgult och gräset är fortfarande frodigt grönt, tack vare den regniga julimånaden.

Jag var på Österlen i juli. Kanske en av de platser i Sverige som de allra flesta är överens om tillhör de vackraste vi har i det här landet. Denna kväll är Ornunga, med sitt böljande landskap, i samma klass som Skånes pärla. Stommens loge är smyckad med löv, fälten är gula, kossorna slöa. Gruset knastrar under fötterna och det blåser inte ens lite.

När jag har gjort mitt jobb svänger jag ner till Orungasjön, slänger av mig kläderna och tar ett svalkande dopp i det stilla vattnet.

Något att hålla fast i, när höststormen går.

Apropå landsbygdsromantik: I slutet av juli besökte jag paret Bergquist/Rönn, som tagit sig an den grannlaga uppgiften att totalrenovera ett 1600-talstorp med varsamma händer, vilket du kan läsa om i AT. Jag förstår verkligen parets drivkrafter och drömmen om landet. Förhoppningsvis kan AT så småningom göra ett återbesök hos paret, och se hur deras drömboende växer fram.

LÄS MER: Maria och Mathias vill återskapa torpets glansdagar

Slutligen vill jag kasta mig åt ett helt annat håll och skriva en rad om förra veckans stora explosion i Beirut, som enligt Röda korset kostat närmare 150 människor livet och skadat 5 000 personer. Det är också många som är saknade. Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv, som är från Alingsås, har kunskap om vilka insatser som behövs och vad hans organisation gör för att hjälpa människor i det krisdrabbade Beirut. Håll utkik efter en intervju med Ärnlöv i papperstidningen och på AT-sajten senare i veckan.

Jag önskar er en fortsatt trevlig sommarvecka!

LÄS MER: Skogsmullen i mig syns inte på utsidan

LÄS MER: Behöver du tips på nya platser att besöka?

LÄS MER: I labyrinten i Ornunga kan du uppleva märkliga känslor