Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Fransson Bild: Privat
Thomas Fransson Bild: Privat

Thomas Fransson: Lööf fortsätter att vara maktfaktor

Ingen har väl glömt talmansrundorna efter förra riksdagsvalet 2018. Valresultatet blev så jämnt (144-143 till de rödgröna) att inget block fick egen majoritet. För Sverigedemokraternas 62 mandat (17,5 % av väljarna) ville ingen av konstellationerna ta i – ens med tång.

Det var nu som riksdagens talman Andreas Norlén blev en rikskändis nära nog i klass med senare års talman för Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell. Det tog Norlén 129 dagar och ett januariavtal att få regeringen Löfven 2 på plats.

Med precis elva månader kvar till valdagen den 11 september (ett otäckt datum) 2022 var det intressant att följa SVTs partiledardebatt i söndags. Och faktiskt en av de spänstigare i sitt slag. Det var bra tempo rakt igenom med rutinerade moderatorerna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft. Ämnena för kvällen var jobben, skolan, klimatet och kriminaliteten.

Moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson utsågs av flera opinionsinstitut till kvällens segrare. Han gick ut med skicklig retorik redan i den första replikrundan med Stefan Löfven:

”675 000 utrikesfödda som inte försörjer sig själva. 200 000 långtidsarbetslösa, alltså mer än ett år, ytterligare 100 000 på väg att närma sig den gränsen. Det är klart att utbildning behövs, men det här är ett integrationsproblem. Om inte Sverige ser till att de som kommit till Sverige alltid tjänar mer på att gå till jobbet än att inte gå till jobbet, om inte de som kommit till Sverige lär sig svenska språket, så att de har en chans att ens gå på en anställningsintervju, kommer vi aldrig att lösa detta. Jag tror att ni underskattar vad som händer i vårt land, där fler och fler ska leva på färre och färre som arbetar.”

Sen behövde Kristersson inte säga så mycket mer.

En annan som hyllades av tittarna var Vänsterpartiets nya ledare Nooshi Dadgostar. Hon har vad man brukar säga skinn på näsan. Och är vass i repliken. När de övriga snicksnackat om hur man ska få bukt med gängkriminaliteten bannade hon meddebattörerna, som hon inte ansåg komma till pudelns så kallade kärna:

”Dom här gängen tjänar pengar på en enorm narkotikaindustri. Det konsumeras knark för 30 miljoner i veckan. Bara i Stockholms innerstad! Det är dom här pengarna det bråkas om och det är därför de skjuter varandra. Det här måste rensas upp. Det är därför vi vill satsa på riktade insatser för polis och inte minst tullen.”

Annie Lööf (C) tog inte så stor plats i debatten, men är säker i sina framträdanden. Så har hon också framgångsrikt förhandlat sin politik med trötte (?) mysgubben Löfven. Frågan är dock om hon kommer lika bra överens med blivande S-ledaren Magdalena Andersson. Två starka kvinnor kan bli en för mycket och då kanske Kristersson lockar?

Och Lööf fortsätter vara en maktfaktor.