Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Äntligen dags för kvinnlig statsminister

Den politiske överlevaren Stefan Löfven meddelade i helgen att han redan i höst ska avgå som partiledare för Socialdemokraterna och som statsminister. Det banar väg för att vi kan få Sveriges första kvinnliga statsminister - nuvarande finansminister Magdalena Andersson.

Löfvens besked var oväntat, men jag delar uppfattningen att tidpunkten för ledarskiftet kommer lägligt för Socialdemokraterna. Löfven har kört fast. Han känns trött och saknar handlingskraft. En ny s-ledare kan syresätta partiet och skapa framtidstro.

I mina ögon finns det bara en kandidat att efterträda Löfven och det är Magdalena Andersson. Hon är kunnig och duktig i debatter. Dessutom är hon kvinna och det är på tiden att Sverige, så här 100 år efter det att landets kvinnor fick rösträtt, får sin första kvinnliga regeringschef.

Här ligger vi långt efter andra europeiska länder, som har och har haft, starka kvinnliga ledare. I Norden är Sverige det enda land som inte har en kvinnlig statsminister och pinsamt nog aldrig har haft det. Norge har Erna Solberg, Danmark Mette Fredriksen, Finland Sanna Marin och Island Katrin Jakobsdottir.

Sedan får vi se om det blir en ny regeringskris när budgeten ska förhandlas fram i höst. Vänsterpartiet och Centerpartiet ställer krav för att ge sittande regering sitt stöd. Men inget parti vill ha ett extraval så kort tid före ordinarie val hösten 2022. Därför tror jag det kommer att kompromissas fram en svag budget med tillsatta utredningar i diverse känsliga sakfrågor, allt för att slippa en regeringskris. Sedan blir 2022 ett tuffare år där partierna intar sina positioner i frågor om brottsbekämpning, konkreta klimat- och miljöåtgärder, migration, privatiseringar eller ej i välfärden med mera.

Ska bli intressant att se åt vilket håll den nya S-ledaren vänder sig för att söka stöd. Åt vänster mot Miljöpartiet och Vänsterpartiet eller åt mitten/höger Centerpartiet och Liberalerna? Jag tror inte S vill närma sig Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är inte alls omöjligt att vi får en högerregering efter valet nästa år. Och då blir det en mycket kort period med kvinnlig statsminister.

Avslutade min sommarsemester med ett besök i ett soligt Malmö. Staden har ett skamfilat rykte på grund av kriminalitet och hög arbetslöshet. Danska politiker använder gärna Malmö, som ett avskräckande exempel i den politiska debatten om hårdare tag och stram invandringspolitik. Men mångkulturella Malmö är betydligt bättre än sitt rykte. Det är en vacker stad med massor av bra näringsställen med mat från hela världen, fin arkitektur och härlig strandpromenad med badmöjligheter längs Västra hamnen.