Är våra äldre inte lika mycket värda?

Autolivs besked att flytta merparten av produktionen och utvecklingen av gasgeneratorer från Vårgårda till Rumänien och Frankrike slog ned som en bomb.

ANNONS

Omkring 150 anställda berörs. Reaktionerna har varit starka från flera håll och jag noterar att förre vd:n på Autoliv Sverige, Dan Persson, tidigare bosatt i Alingsås, har reagerat på uppgifterna. ” Tråkigt att läsa att Autolivs tillverkning försvinner från Sverige”, skriver han och bifogar en ledsen E-moji i en kommentar på Center of Innovations Facebooksida.

Att 150 jobb försvinner från Vårgårda är förstås ett hårt slag för kommunen - och även närliggande kommuner. Autoliv är en betydelsefull arbetsgivare även i Alingsås och Herrljunga.

Av begripliga skäl är Vårgårdas kommunalråd Bengt Hilmersson (C) bekymrad. Han oroar sig för de som direkt berörs på Autoliv, men även andra kan drabbas. Ett så stort personaltapp i Vårgårda riskerar att få negativa konsekvenser för andra lokala företag. Vi vet ju alla vilka extremt tuffa förutsättningar de flesta företag har i rådande pandemi.

ANNONS

Men är det någonstans man klarar av att möta stora utmaningar, så är det i Vårgårda. Här finns en stark tradition av uppfinningsrikedom, entreprenörsanda och företagsamhet. För visst är det så att Vårgårda är Center of Innovation!

Hur ser vi i välfärdsstaten Sverige på våra äldre, de som på gamla dar behöver vård och omsorg? Är de inte lika mycket värda som övrig medborgare?

I bland kan man undra. Görs ekonomiska underskott inom vård- och omsorg av de äldre, ja då ska det sparas, eller som ansvariga politiker gärna benämner det – göras effektiviseringar. Det låter bättre, men är inget annat än nedskärningar av resurser – både ekonomiska och personella.

I Huddinge gör hemtjänsten underskott, trots att Huddinge i en jämförelse med landets övriga kommuner har ganska låga hemtjänstkostnader. Lösningen som politikerna kommit på är att lägga ned sin kommunala hemtjänst, som sex av tio hemtjänsttagare valt. Kanske hade jag haft viss förståelse för beslutet om de privata alternativen löste hemtjänsten bättre och för en billigare peng.

Nu är det så att tre privata bolag, som bedriver drygt 70 procent av den privata hemtjänsten, bedöms ha så stora brister att ingen av dem i dagsläget får bedriva vård enligt statliga IVO - Inspektionen för vård och omsorg.

Därför är politikernas beslut svårförståeligt. Inte kan det vara viktigare att hålla en budgeten, som kanske till och med är underfinansierad, än att på ett värdigt sätt ta hand om våra äldre. Det är en cynisk och inhuman människosyn. Visst ska skattepengar användas effektivt, men glöm inte bort att hemtjänst handlar om människor.

Men inhumana kommunpolitiker har vi väl inte i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga?

ANNONS