Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: 70-åriga Vårgårda väntar med firandet till 75-årsdagen

Gittan Öhman, reporter på Alingsås Kuriren, stack in huvudet och frågade, ”Var det du som sa att Vårgårda kommun fyller 70 år i år?

Nej, det var inte jag, men jag vet att det är så! Vi på Alingsås Tidning tillsammans med Vårgårda kommun gjorde 2002 jubileumsboken ”Vårgårda kommun 50 år”.

Den 1 januari 1952 är nuvarande Vårgårda kommuns officiella födelsedag. De första 50 åren firades hela 2002. Något firande av de 70 åren blir det inte, kommunen väntar tills 75-årsjubileet!

Jubileumsboken speglar de första 50 åren och innehåller många härliga bilder och intressanta händelser i stort och smått. Ett antal föreningar, företag och kyrkor bidrar med sin historia. Vi på Alingsås Tidning gjorde två sidor med nyheter och händelser, som tidningen skrivit om varje år från 1952 och framåt. Sidorna innehöll en större nyhet, en Vårgårdabo född det aktuella året skrev minnen och tankar. Vi tog också med en hel del kul nyheter. Ett tidskrävande men roligt jobb, att bläddra igenom alla tidningar under de 50 åren.

Det första årsbarnet som medverkade var välkände naturfotografen Tore Hagman, född 1952 och lika gammal som kommunen.

Lite kuriosa från boken/gamla AT eller ELT, som editionen i Vårgårda/Herrljunga hette fram till 1982.

• Någon lärarbrist var det inte för 70 år sedan. Då var läraryrket attraktivt. Till två platser som folkskollärare och en som småskollärarinna, var det 203 sökande (1952).

• Hos Vårgårda Möbelaffär fick man på rean en soffgrupp (en soffa och två fåtöljer) för 215 kronor (1953).

• Järnhandlare Gustaf Carlsson och köpman Arthur Hermansson var de två första i Vårgårda att installera TV-apparat (1955).

• Bill Haley uppträdde i Folkets park. Ur tidningens referat, ”Han fick den ungdomliga publiken att vrida sig i spasmer framför scenen” (1969).

• Bröderna Rolf och Tage Eriksson var två av många som protesterade mot den undermåliga vägen mellan Tarabo och Kullabo, som knappt var körbar. ”Så länge som det inte finns någon lag mot att bo på landsbygden, måste vi också ha rätt att ha vägar som går att köra på” (1999). 23 år senare är frågan lika aktuell, då vi i senaste numren av AT haft insändare om samma väg (1765), som fortfarande är under all kritik!

• Lilla Hol tvillingtätast i landet? I skolan och på förskolan i Hol hade man totalt nio tvillingpar (2001).

Utvecklingen i Vårgårda har de senaste 20 åren varit fortsatt positiv. Det har hänt en hel del. Befolkningen har ökat, E20 är fyrfältsväg, flera hallar har byggts, ny skola, nya bostadsområden mm., som gör kommunen attraktiv att bo och verka i.