Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Alfons Åbergs pappa läser tidningarna i Alingsås

Det är extra roligt när man stöter på det lokala i oväntade sammanhang.

Så var det för Alingsås Tidnings nyhetschef Mårten Öhman. Den gångna helgen var han med sina barn på teaterföreställningen Far & flyg med Alfons Åberg på Musikens Hus i Göteborg. På scenen sitter Alfons pappa i sin fåtölj och bläddrar i en tidning. Han läser Alingsås Kuriren! Kul, inte minst för Mårten, som jobbat som redaktör på Kuriren.

Gunilla Bergströms böcker om Alfons Åberg har varit populära i 50 år, ja den lille killen fyller gubbe i år! Han bor med sin pappa Bertil i en lägenhet. Böckerna handlar om vardagshändelser, så det är lätt att känna igen sig. Alfons pappa är snäll och är en positiv manlig förebild för Alfons. För någon mamma finns inte. Som tur är har han en låtsaskompis som heter Mållgan.

Alfons pappa är väl bekant med tidningarna i Alingsås, inte bara Alingsås Kuriren. Jag har själv för Alingsås Tidnings räkning intervjuat honom. Det var vid föreställningen ”Alfons och trollkarlen” i Stora Mollungen i Herrljunga kommun för många år sedan. Pappa Bertil hade bra koll på tidningen, kanske för att det var min gamle kompis Erik Blix som spelade Alfons pappa. Mona Seilitz och Topper Martyn var också med.

Läste med ett leende Vårgårdaprofilen Anna-Carin Herbertssons inlägg på Facebook, efter att hon varit på den sista utfrågningen av kommunpolitikerna i ”Lilla Vårgårda Möte”. Hon oroar sig inte längre för skolans problem i Vårgårda, då samtliga 8 partier i kommunfullmäktige sätter skolan högst på agendan! En person kommenterade hennes inlägg med, ”Déjà vu, exakt så lät det för fyra år sedan”. Och visst är det sant. När det drar ihop sig till val lovar alla partier satsningar på skola, vård och omsorg.

Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) och oppositionsrådet Simon Waern (S) spelade på torsdagskvällen bowling i samma lag som världsmästare James Blomgren. Det var Team Alingsås som tackade sponsorer och kommunen för stödet. Trots Blomgren räckte det inte till, ”politikerlaget” kom sist. ”Vi faller med flaggan i topp”, var Filipssons kommentar. Enligt mycket tillförlitliga källor hade Waern, som bowlade med det röda klotet, stor förkärlek till att skruva ned det i vänster ränna.

Sista april firas valborgsmässoafton, då vår konung fyller år. Men firandet har inget med honom att göra. Valborg är en symbol för våren och ljuset och vi sjunger med körerna i sången Längtan till landet. ”Vintern rasat ut bland våra fjällar. Drivans blommor smälta ner och dö. Himlen ler i vårens ljusa kvällar. Solen kysser liv i skog och sjö”.