Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Alingsås en riktig turkommun

Alingsås är en turkommun. För tredje gången på kort tid har Postkodlotteriet dragit vinnare i kommunen. Denna gång handlar det om 20 vinnare och varje lott är värd drygt 26 000 kronor.

En 84-årig kvinna vann på fem lotter, totalt drygt 131 000 kronor. Då jag har lämnat in några rader på Eurojackpot och Lotto hoppas jag att vinnarvindarna i Alingsås håller i sig!

Vi har fått den första lokala konsekvensen av coronaviruset. I Vårgårda har nätverket Center of Innovation och Vårgårda kommun beslutat att blåsa av nästa helgs Vårgårdamässa. I stället skjuter man fram den till oktober.

Många företag i Vårgårda har omfattande internationella kontakter, bland annat med partners i länder som drabbats av coronavirus. Några företag har tagit fram policys om att vara restriktiva med besök på mässor.

Därför är det ett klokt beslut att skjuta på mässan. Ett syfte med mässan är ju att företag ska knyta kontakter med varandra samt att besökare får se och ta del av information om vad Vårgårdas näringsliv och kommunen har att erbjuda.

Mässan har fler delar, bland annat jobbsökning och att företag och kommunen visar nya bostadsområden. Har stor förståelse för att det inte blir bra att ha Vårgårdamässan i tider där det föreligger risk att sprida smitta och att folk av rädsla för coronaviruset väljer att stanna hemma.

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Det är en dag, som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Sverige ligger oftast i topp på listor om världens mest jämställda länder, men vårt näringsliv ligger efter.

I Katrin Niklassons artikel om kvinnor i företagsstyrelser kan vi läsa att det är illa ställt med jämställdheten. ALMI:s senaste undersökning visar att inte ens var femte styrelseledamot i Västra Götalands bolagsstyrelser är kvinna och av vd:arna i företagen är bara 12 procent kvinnor. Det är för dåligt att det ska vara så gubbigt. Det är ändå år 2020!

I våra kommuner ser det bättre ut med jämställdheten. Här finns flera kvinnliga förvaltningschefer och i Alingsås och Herrljunga är högsta tjänstepersonen, kommundirektören, en kvinna. I Alingsås är det Maria Standar och i Herrljunga Ior Berglund.

P4 Sjuhärad avslöjar att allsvenska fotbollslaget IF Elfsborg i Borås i flera år har bjudit kommunalråd på resor till lagets bortamatcher i Sverige och även ute i Europa. Professorn i förvaltningsrätt, Olle Lundin, säger till P4 Sjuhärad att det skulle kunna bedömas som mutbrott.

Vårgårdas före detta oppositionsråd Christer Forsmark (S) håller inte med. I en kommentar på Facebook skriver han, ”Jag förstår inte att det kan vara en muta, själv ser jag det som en bestraffning”. Tilläggas ska att Forsmarks favoritlag är IFK Göteborg!