Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Alingsåsarna föredrar torghandel framför lekytor!

Stora torgets framtida utformning har engagerat Alingsåsarna. Nästan 2 000 har svarat på kommunens enkät.

Helt klart är att man vill ha liv och rörelse på torget, t.ex. torghandel och mötesplatser med sittytor. Däremot finns inget större intresse för utsmyckningar och lekytor. En vattendelare är parkeringsplatserna. Här är det ungefär lika många som vill ta bort dem från torget (37 procent) som vill ha kvar parkeringsmöjligheten (34 procent).

Jag har tidigare skrivit att det inte råder någon brist på lekplatser i centrala Alingsås, så jag tillhör gruppen som inte vill ha någon lekyta på Stora torget. Dessutom tycker jag att nuvarande p-platser ska behållas, men på helger kan man ge plats för torghandlare.

Visst finns det p-hus med parkeringskapacitet, men det verkar ändå som om folk vill kunna ställa bilen centralt i staden utan att behöva betala någon avgift. Möjligheten har på senare tid försämrats, då många p-platser försvunnit. Ytan där Tornstaden byggts var tidigare en stor parkering, som många besökare använde. Även vid Utbildningens hus är många p-platser borta. Rondellbygget vid Stråhles allé/Göteborgsvägen har tagit i anspråk en stor yta av intilliggande parkeringsplats. Men de flesta kanske blir tillgängliga igen när bygget är klart.

Det har förts fram förslag att anlägga parkeringsplatser utanför centrala staden och bussa in folk till centrum – till och med gratis. Jag tror inte på detta, då känns bökigt.

I Herrljunga är det fortfarande osäkert vem som ska bli ordförande i kommunstyrelsen – kommunalråd. Det finns olika falanger, en som vill att Gunnar Andersson (M) ska fortsätta, en annan att Emma Blomdahl Wahlberg (C) ska få uppdraget. Några hävdar att Herrljunga är gubbigt och att Emma motarbetas för att hon är ung och kvinna. Vill påminna om att Herrljunga i slutet av 1990-talet blev ”Fruljunga” i pressen, då Margaretha Yngvesson (C) valdes till kommunalråd och Gudrun Gustafsson (M) till ordförande i kommunfullmäktige. Ska man prata om gubbighet, så kanske blickarna ska riktas mot Vårgårda, för här har man aldrig haft en kvinna som ordförande i kommunstyrelsen!

BK Häcken från Hisingen är Göteborgs och Sveriges bästa fotbollslag! Imponeras av laget och deras norske tränare Per Mathias Högmo, som är lugn och saklig i intervjuer. Känns som en riktig lagbyggare.

Själv är jag nöjd med årets säsong. Gais vann Ettan Södra och är klara för Superettan. Kanske inte mycket att yvas över, men vi är i alla fall tillbaka i elitfotbollen. Känns bra med en framgång efter många års ökenvandring.

LÄS OCKSÅ: Bra att det rensas upp i Alings(å)s!

LÄS OCKSÅ: Hellre parkering än lekplats på Stora torget

LÄS OCKSÅ: Ta hand om Alingsås, förändra inte Stora torget