Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julen är barnens högtid, men i familjer med missbruk innebär julen tyvärr fylla och bråk. Har en julönskning till alla vuxna - ta det lugnt med alkoholen och ta hand om varandra.
Julen är barnens högtid, men i familjer med missbruk innebär julen tyvärr fylla och bråk. Har en julönskning till alla vuxna - ta det lugnt med alkoholen och ta hand om varandra.

Urban Kärvling: Alla barn är värda en God Jul!

Jul, jul, strålande jul. Önskar ett snötäcke på marken, några grader minus och en strålande sol. Då är förutsättningarna för julhelgen perfekta.

Julen är barnens högtid, och så är det i de flesta hem. Men alla har det inte så idylliskt. I familjer med missbruk innebär julen tyvärr fylla och bråk. För barnen är det allt annat än fröjdefullt, i stället väntar några dagars helvete. Så alla ni vuxna, tänk på barnen och ta det lugnt med alkoholen. Släpp taget om flaskan och krama i stället era nära och kära.

Har inte varit särskilt förtjust i julen, men kan numera uppskatta högtiden. Eftersom jag tycker det är roligare att ge än att få, så passar det bra att göra andra glada. Barnbarnen lämnar i mycket god tid över sina önskelistor till mormor och morfar. Och som ett mirakel kommer tomten med de önskade julklapparna, i alla fall några av dem.

Även de vuxna döttrarna har en tendens att bli små inför julen och lämnar sina ”önskelistor”. Min fantasi är inte den bästa, men som den yngre av döttrarna sa härom dagen, ”Pappa, ett kuvert är alltid välkommet!” Och så brukar det bli. Förnyelsen de senaste åren är att kuvertet innehåller en lapp med summan hur mycket som swishats över.

Önskar mig ingenting. Brukar köpa böcker till mig själv, men just nu har jag så många olästa liggande hemma att det inte blivit något julbesök på bokhandeln. Men jag tar tacksamt emot en spännande deckare.

Vad som är en bra eller en dålig julklapp är högst individuellt, men när jag fick en skärbräda och en skål, så gjorde jag inte vågen av glädje. Men kanske var klapparna ändå bättre än hon som fick en flaska hundschampo utan att ha hund. Tjejen som av sin mormor fick Barbiedockor var inte heller så glad. Kanske för att hon var 19 år! Men det är förstås tanken som räknas.

Man ska alltid vara snäll, speciellt i juletid. Vet inte om det är särskilt snällt, men nu har jag gjort årets rensning bland Facebookvänner. Det låter väldigt elakt, men betyder inte att jag tycker att det är något fel på personerna som numera är mina före detta FB-vänner. Jag resonerar som så, att har vi inte haft någon kontakt under minst ett år, så finns det ingen anledning att jag plågar dem med alla mina matbilder och självgoda selfies i olika miljöer. Så det är av omtanke jag nu låter ett antal personer slippa se dessa bilder.

I en några år gammal undersökning vad svenskarna tycker är det viktigaste på julafton kom nygriljerad skinka på andra plats. Är det julklapparna eller Jesusbarnet som är viktigast? Nej, svenskarna tycker det är familjen! Tänk på det i helgen!

Vill tillönska alla läsare av mina krönikor en riktigt God Jul!