Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Alla barn ska ha rätt till en likvärdig skolgång

Äldre personer är överrepresenterade i kommunpolitiken. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Det är viktigt att yngre människor engagerar sig.

När unga väljer att hoppa av politiken är det en förlust för det demokratiska systemet. Det gäller oavsett vilket parti de representerar. Man behöver inte dela deras åsikter, men unga människor med samhällsengagemang och driv behövs för att vitalisera den politiska debatten.

Unga politiker finns i våra kommuner och några har, eller har haft, framträdande poster. 25-årige Simon Waern (S) är oppositionsråd i Alingsås. Elin Alavik (L) i Herrljunga var nära att hamna i riksdagen. Hon bestämde sig i slutet av januari för att lämna kommunpolitiken. Det är en förlust för Herrljunga kommun.

Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa meddelade att han slutar med politiken, blott 27 år gammal. Dousa har nämnts som en blivande partiledare i Moderaterna, men så blir det inte. Han är inte urtypen för en ungmoderat. I en intervju i Aftonbladet säger han att han är son i en städfamilj. Han är inte uppvuxen i ”fina” Djursholm eller Lidingö utan i Stockholmsförorten Husby, som har en andel utrikesfödda på över 60 procent.

Benjamin Dousa har inte dragit sig för att gå emot partilinjen. Han förespråkade tidigt en stramare invandrings- och migrationspolitik och ville att M skulle samtala med SD. Dousa har varit kritisk till att friskolekoncerner tagit ut vinster samtidigt som kvaliteten i skolorna sjunkit.

I slutet av april presenterades lite i skymundan den statliga utredningen ”En mer likvärdig skola” av Björn Åstrand. Klyftorna har ökat och elever med störst svårigheter att klara skolan har blivit fler och resultaten allt svagare.

I den bästa av världar ska alla barn ges lika förutsättningar i skolan, oavsett var i landet du bor. Det ska inte spela någon roll om du växer upp i en ekonomiskt välmående kommun med få sociala problem, låg arbetslöshet eller om du har ”oturen” att växa upp i en kommun med dålig ekonomi, stora sociala problem och hög arbetslöshet. Det är dags att se över dagens skolsystem. Staten bör ta ett större ansvar och säkra kvaliteten i skolan och att alla barn får rätt till en likvärdig skolgång.

Våren har tagit time-out. Det är bitande kallt i vinden. Men vårkänslor fick vi i lördags. Många alingsåsare passade på att njuta av en fika, ett glas öl eller vin i det fria. Hittade man lä så kunde man sitta och gotta sig i solen utan varken tröja eller jacka på. Det var precis så härligt som det ska vara en strålande vårdag. Man glömde nästan bort coronaeländet…