Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Alla ljuger!

Forskning visar att alla människor ljuger. Och vi gör det flera gånger per dag! I alla fall om vi räknar det som lögn att exempelvis överdriva hur ofta vi tränar på gymmet eller att vi ligger lite lågt hur många onyttiga godsaker vi stoppat i oss.

Exemplen kan knappast räknas som lögner. Inte heller att vi ibland är generösa med falskt smicker. Har vi inte alla berömt någon för dennes fina kläder, fast vi egentligen tyckt att personen klätt sig som en fågelskrämma?

Svein J Magnussen, professor i kognitiv psykologi, sa för några år sedan att vi accepterar vita lögner och överdrifter. Han uttryckte det på ett fint sätt när han beskrev att små lögner är som smörjmedel i sociala relationer. Så visst är det skillnad på lögn, vita lögner eller att skarva till det lite extra.

Dessutom är det skillnad på vem det är som far med osanning. Vi ställer högre krav på politiker och kräver att de ska hålla sig till sanningen. Inte konstigt, de är förtroendevalda och representerar folket.

Historien är full av framstående lögnhalsar, allt från presidenter och ministrar till företagsledare och fackpampar. Utan några som helst jämförelser med ovannämnda, så var det lite komiskt att se alingsåspolitikern Holger Andersson (L) i SVT Nyheter Väst om skandalboendet Höglunda i Gräfsnäs, där han är platsansvarig. Han är också ledamot i miljöskyddsnämnden och har varit ordförande i socialnämnden.

Personal hade städat undan gamla spisar och annan bröte, som tidigare fanns vid boendet. På reporterns fråga om de städat bara för att SVT skulle komma svarade Holger, ”Du får tolka det som du vill, men det är en stor anledning givetvis”. Det var ett ärligt svar. Men hans kommentar till att sex personer, däribland en ambulansförare, benämnt boendet som ren misär var inte sanningsenlig. ”Det är beklagligt att höra det eftersom det inte kommit fram till mig”. Här slirar Holger Andersson inte så lite på sanningen. Det är ju så att Alingsås Tidning för över ett halvår sedan skrev om de bedrövliga förhållandena på boendet. Eller har Holger glömt bort AT:s granskning?

I SVT:s samhällsprogram Ekdal och Ekdal togs problemet med ensamhet upp. Det är ett samhällsproblem som ska tas på största allvar. Medverkade gjorde kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Jakob Forssmed, som profilerat sig i ensamhetsfrågor. Han sa att han själv upplevt ofrivillig ensamhet. ”Vad gjorde du då?”, undrade programledare Lennart Ekdal. ”Då hade jag fördelen att ha vänner att vända mig till, som jag kunde ta en kontakt med”, svarade Forssmed. Hur var det egentligen med hans ensamhet?