Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Arvodesdebattens lågvattenmärke stod (S) för

Lågvattenmärke. Det var ett ord som användes i debatten i Alingsås kommunfullmäktige när arvodesnivåerna diskuterades.

Orsaken till att det blev hetsig stämning var att Liberalernas gruppledare Jens Christian Berlin ifrågasatte hur oppositionsrådet Simon Waern (S) kunde kvittera ut sitt arvode 2019, när han studerade på heltid. Det väckte ont blod i S-leden.

Både Waern och hans partivän Anders Sandberg använde ordet lågvattenmärke. Varför så upprörda? Det var väl en fullt relevant undran från Berlin. Däremot var Sandbergs insats i debatten, med grova övertramp, förmodligen det värsta lågvattenmärket i kommunfullmäktiges moderna historia. Läs mer om hans förlöpningar i AT:s referat. Sandberg var för några år sedan i blåsväder, då som vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Vore klädsamt om han lugnade ner sig och inte uppträdde som en surmulen politruk.

Kommunfullmäktige har godkänt planprogrammet för Mjörnstranden. Nu väntar fördjupade utredningar inom olika områden, t.ex. trafik och miljö. I planprogrammet anges drygt 500 bostäder. Tror vi kan vänta oss olika åsikter om hur många bostäder som ska byggas och vilken typ av boende det ska bli. Och hur löser man en redan problematisk trafiksituation?

Jag hoppas att de styrande tänker till både en och två gånger, så inte området blir sönderexploaterat. Delar av Stadsskogen har varit mindre lyckade. Tycker man har gått för hårt fram och det ligger en del i kritiken att Stadsskogen inte längre gör skäl för sitt namn, då det inte är mycket skog kvar efter det att allt för många träd sågats ned.

Tycker att Playa Mjörn har försummats länge. Playan har stor potential att bli något mycket bättre än den är i dag. Det är få städer som har så fina naturliga förutsättningar med en insjö(sand)strand på promenad- och cykelavstånd från centrala stan. Förslaget med en strandkiosk, offentlig toalett och skötrum gör jag tummen upp för. En brygga ut till djupt vatten och tillgängliga badramper ska möjliggöra bad för rörelsehindrade. Då får det bli en väldigt lång brygga, så långgrunt som det är.

Det föreslås ett hamntorg, som ramas in av segelsällskapets klubbhus och nya byggnader. Eventuellt en restaurang. Vore härligt att sitta och äta och dricka vid sjön en fin sommarkväll. En kul idé är också ett kallbadhus. Hade man ett i Gerdsken för några år sedan, ska det väl gå att fixa till även i Mjörn.

Strandpromenad från piren vid Playa Mjörn och vidare hela vägen mot Lövekulle camping låter som en mycket bra idé. Ser verkligen fram emot vad det blir av ett spännande planprogram.

LÄS OCKSÅ: Planprogrammet godkänt för Mjörnstranden i Alingsås

LÄS OCKSÅ: Skaveryd sämsta platsen för bostadsbyggnation

LÄS OCKSÅ: SD motsätter sig Mjörnstrandsplaner