Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Att få stopp på skjutningarna blir en valfråga!

I förra veckan kom Brottsförebyggande rådet med en rapport som visar att Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa.

Utvecklingen skrämmer, då Sverige är det enda landet i Europa där antalet dödsskjutningar har ökat sedan år 2000. Inrikesminister Mikael Damberg (S) var förhoppningsfull i helgen och hävdade att skjutningarna i år har minskat med cirka 40 procent. Drygt ett dygn senare hade ytterligare tre dödsskjutningar ägt rum, alla relaterade till kriminella gäng.

Så här kan vi inte ha det, att unga människor skjuts ihjäl på öppen gata inför ögonen på barnfamiljer. Problemen är störst i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, men skjutningar, sprängningar och andra vansinniga våldsdåd förekommer även i mindre kommuner. Våra ledande politiker måste ta tag i problemen, hittills har man varit allt annat än handlingskraftiga. Att få bukt med våldet och skjutningarna blir en stor valfråga.

Läste med intresse det socialdemokratiska oppositionsrådet Simon Waerns sågning i AT av Svenskt Näringslivs näringslivsranking, som han kallar en ”hittepå-tävling”. Waern säger att han tyckt likadant även om Alingsås fått ”skyhögt resultat”. Han liknar organisationen Svenskt Näringsliv vid ett kringresande cirkussällskap, som vill att landets kommuner ska privatisera mer verksamhet och minska styrningen.

Man ska ta alla rankingar med en stor nypa salt och ta reda på vilka som ligger bakom undersökningarna. Svenskt Näringsliv har sin egen agenda. De jobbar för att företagen ska få så bra villkor som möjligt. Det finns förstås saker i deras undersökningar som tål att diskuteras och ifrågasättas, men att fråga företagare hur de upplever den service de får från kommunens tjänstemän och politiker är väl ändå bra att få veta?

Sen tror jag oppositionsrådet inte hade varit så frustrerad om Alingsås legat i toppen och fått ”skyhögt resultat”. Ledande politiker är alltid kritiska till undersökningar när det går dåligt för den egna kommunen. Då är undersökningen usel och bör kastas i papperskorgen. Men hamnar kommunen bra till, ja då är man gärna med och solar sig i glansen. I Vårgårda kastar man inte Svenskt Näringslivs undersökning eller kommande ranking i papperskorgen, här ser man resultatet som ett kvitto på det framgångsrika näringslivsarbetet.

Tycker att det gått alldeles för långsamt med vaccineringen, men skönt att allt fler har fått spruta ett och även spruta två. Nu när det lättas på restriktionerna kanske vi kan återgå till ett relativt normalt liv och umgås med vänner över en bit mat eller en fika, gå på fotboll, konserter och liknande. Det är vi alla värda! Men fortsätt att vara försiktiga!