Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Barn sprider smittan, vaccinera skolpersonal!

17 april fyller statsepidemiolog Anders Tegnell 65 år. Stort grattis! Ett tag var han med i televisionen varje dag och förklarade den svenska strategin.

Numera är hans TV-framträdanden mer sparsamma. Jag tycker att den väg Tegnell och hans kollegor valde, att inte stänga ned hela samhället, har varit en klok strategi. Vi svenskar har haft ett eget ansvar att sköta oss och följa de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen basunerat ut. Det uppskattar jag, då vi bland annat haft möjlighet att ta en fika med behörigt avstånd på något av alla caféer i Alingsås och kunnat röra oss fritt utomhus. Så har det inte varit i andra länder, där befolkningen tidvis i det närmaste varit satta i husarrest.

Men beundran för Tegnell tog sig överdrivna uttryck. Det bildades Facebookgrupper som hyllande honom, som om han vore en rock- eller idrottsstjärna. Det fanns de som tatuerade in hans namn och ansikte i sitt eget skinn. Denna idoldyrkan är över och jag tror inte att någon nu funderar på att ”gadda in” statsepidemiologen på överarmen. Den som är mest nöjd med att få slippa stå i rampljuset tror jag är Anders Tegnell själv.

Tyvärr så ökar antalet covidsjuka i Sverige - igen. Det är främst bland barn och unga som smittan sprids. En förklaring är att det så kallade brittiska viruset fått fäste och denna variant är mer smittsam än den vi drabbades av för drygt ett år sedan.

Folkhälsomyndigheten anser inte att nedstängningar av skolor och införandet av distansundervisning har några större effekter på smittspridningen. De menar att barn inte i lika hög grad som vuxna sprider smittan och att de ej blir så sjuka. Men de borde tänka på att risken är stor att barn smittar personal i förskolor och skolor, och att de i värsta fall blir allvarligt sjuka.

Vaccinationstakten i EU-länderna går långsammare än i länder som Israel, USA och Storbritannien. Det känns inte bra att EU varit så senfärdiga. Jag tycker att de styrande i Sverige borde valt att prioritera vaccinering till yrkesgrupper, som utför samhällsviktiga arbetsuppgifter i pandemin och samtidigt är extra utsatta för smittan. Högsta prioritet har förstås de som jobbar inom vård- och omsorg och ska hjälpa sjuka och utsatta människor. Men yrkesgrupper som också borde fått stå långt fram i vaccinationskön är personal i förskola och skola, de som kör buss, taxi, spårvagn och tågpersonal.

Martin Luther, han som spikad upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg, avslutade sitt försvarstal i riksdagen i Worm den 17 eller kanske 18 april 1521 med orden ”Här står jag och kan icke annat, Gud hjälpe mig, amen!” Luther hade säkert blivit förvånad om någon sagt till honom att han 500 år senare skulle citeras i Alingsås Tidning.