Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Urban Kärvling Bild: Filip Landqvist
Urban Kärvling Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Bra att det byggs bostäder centralt!

All nybyggnation engagerar människor, speciellt om det byggs bostäder centralt. Senaste projektet är de 122 nya lägenheter som ska byggas på Prästlyckan.

Det blir 56 hyreslägenheter, varav sex studentlägenheter. Resten är bostadsrätter. Byggnationen innebär ett rejält tillskott av bostäder i centrala Alingsås.

Jag tilltalas av kommunens tankar att förtäta staden. I Sverige bor det ungefär 2,2 personer per hushåll. De nya lägenheterna ger nästan 270 nya ”stadsbor”. Det är positivt, då fler människor ökar kundunderlaget för affärer och andra företag i stadskärnan. Och det är väl ett levande centrum med liv och rörelse vi vill ha?

En konsekvens av byggnationen är att antalet parkeringsplatser minskar, då dagens 150 p-platser försvinner. Det skapas nya endast för de boende i de nya husen.

Alingsås Handel har uttryckt sin oro och vill tillföra lika många p-platser, som försvinner. Jag förstår handlarna, det ska vara enkelt och bekvämt för människor som besöker centrala Alingsås att parkera sin bil.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Karl-Johan Karlsson (C) är inte bekymrad utan menar att det finns gott om p-platser i centrala Alingsås. Han hänvisar till undersökningar, som visar att gratisparkeringarna har en beläggning på mellan 40-80 procent och betalparkeringarna (Estrad och Åkanten) endast har 10-20 procents beläggning.

En annan åsikt som förts fram är att husen inte kommer att passa in, då de gör Alingsås fulare. Vad som är vackert och vad som är fult är en högst individuell upplevelse. Jag tycker det förslag som presenterades på bild i torsdagens AT ser ganska tilltalande ut, definitivt betydligt vackrare än dagens parkeringsplats!

Alingsås stadskärna är av riksintresse för kulturmiljövården. Därför ska extra stor hänsyn tas vid nybyggnation. Jag övertygad om att kommunen, med bebyggelseantikvarien och oppositionsrådet Simon Waern (S) i spetsen, håller ett vakande öga på att så blir fallet.

Under fredagen återvände sommaren och lördagen ser ut att bli riktigt solig och varm. Kanske läge att besöka en badstrand? Då jag ska besöka min gamla hemstad Vänersborg, så får det bli ett dopp vid Ursands fina badplats.

Snart vet vi hur hösten och vintern kommer att se ut. I alla fall om vi tror på den gamla Bondepraktikan, "Om solen sken klart på Larsmäss, 10 augusti, kunde man vänta sig en mild höst, men en sträng och besvärlig vinter". Då hoppas jag på en strålande fin augusti med undantag av den 10, då det gärna får regna och vara kallt, för en besvärlig vinter vill jag inte ha!