Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Bra att det rensas upp i Alings(å)s!

Alingsås har blivit en filmstad. Det gör oss som bor i denna vackra småstad extra stolta.

Att via olika filmprojekt få visa upp delar av kommunen är en annorlunda, men värdefull, marknadsföring. Det är kul att fler utanför Alingsås får chansen att ta del av den fina stadskärnan med de gamla trähusen. I närområdet finns också museijärnvägen Anten-Gräfsnäs och andra spännande och vackra miljöer som lockar filmfolk. Exempel på ”Alingsåsfilmer” är nya Utvandrarna, Min pappa Marianne och Lasse-Majafilmerna. I den kommande svenska actionkomedin Ett sista race, med bland andra David Hellenius och Malin Åkerman i rollerna har flera scener spelats in i Alingsås med omnejd. Premiär blir julen 2023. Fler filmproduktioner lär komma att spelas in i ”Aliwood”, var så säkra!

Nu kan man tro att det pågår en nyinspelning av Sven Delblancs populära TV-serie Hedebyborna, där den årliga årensningen är en stor händelse i bygden. Men så är inte fallet. Det är kommunen som rensar upp i Lillån från Estrad till Lugnet. Vattennivån sänks och man använder en kranlastbil och schaktar ur ån. ”På vissa ställen är det så mycket växtlighet att man inte ser vattenspegeln på sommaren och på andra ställen har det bildats öar av vass som kan bromsa upp vattenflödet och orsaka kraftig sedimentering”, säger Henrik Brunnegård, parkingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen. Viss växtlighet ska finnas kvar i reningssyfte och för livet under vattenytan.

Jag har i tidigare krönikor efterlyst en upprensad Lillån. En å där man ser vattnet gör centrum vackrare. Alingsås är lyckligt lottat som har ett vattendrag rinnande centralt mellan de två torgen. Det är en tillgång man ska vårda!

Vackra miljöer, såväl i naturen som i staden, påverkar oss positivt både fysiskt och psykiskt. Det visar forskningen. Har stadsmiljön underhållna fasader utan klotter, välstädade gator och torg och i övrigt välskötta omgivningar påverkar det oss positivt. När vi upplever skönhet har det positiva hälsoeffekter, t.ex. ökar känslan av tryggheten.

Miljö och klimat har varit favoritämnen för Centerpartiet, men internt i Alingsås tycks inte det interna klimatet vara särskilt bra. Det är uppenbart när man tar del av vad före detta gruppledaren Thomas Pettersson tycker om det som hänt i kommunpolitiken. Centern har lämnats utanför allt inflytande. Det finns ett missnöje med att partiet gjort sig ovänner med tidigare alliansvänner och att Socialdemokraterna inte heller vill ha något med C att göra. Ökenvandring är det ord Thomas Pettersson använder om de kommande fyra åren.

LÄS OCKSÅ: C-toppens kritik efter missat inflytande: ”En ledarskapsfråga”

LÄS OCKSÅ: Skärp er cyklister i Alingsås!

LÄS OCKSÅ: Hyreshöjningarna kommer att svida i plånboken

LÄS OCKSÅ: Damerna är lights in Alingsåsfotbollen!