Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Bra att straffrabatten tas bort vid allvarliga brott

Det finns händelser som man minns extra bra. Neil Armstrongs första steg på månen 1969 och hans berömda ord minns jag särskilt väl, då vi hade besök av en stolt släkting från USA.

Andra händelser jag minns är t. ex. högertrafikens införande, mordet på Olof Palme, Nelson Mandelas frigivning och terrorattacken mot World Trade Centers tvillingtorn.

Mer nära geografiskt och i tid är den 22 juli 2011, när två vansinnesdåd utfördes i Norge av terroristen Anders Behring Breivik. Först sprängdes en bilbomb utanför regeringsbyggnaden i centrala Oslo, som dödade åtta personer. Därefter åkte han till Utöya, där det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade sitt årliga sommarläger. Här sköt han ett stort antal människor. Hela 69 personer, företrädesvis ungdomar, dödades och 110 skadades. Minneskonserten som hölls på årsdagen av händelsen var en stark upplevelse, inte minst när Lalehs sjöng ”Some die young”, som fick alla norrmäns ögon att tåras. Singeln är en av de mest sålda i Norge någonsin.

Vansinnesdåd har vi också fått för många av i Sverige. Senast i helgen, när två små barn, fem och sex år gamla, blev skottskadade i Flemingsberg när de var ute och lekte. Det är fruktansvärt att en lekplats inte är en trygg och säker plats för oskyldiga barn. Barnen var förstås inte måltavlorna för de gängkriminella som avlossade skotten. Nio ungdomar anhölls misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Samtliga släpptes under tisdagen, men misstankarna mot dem kvarstår. Självklart ska ingen oskyldig behöva sitta anhållen, men är de fortfarande misstänkta för så allvarliga brott så förstår jag inte hur de kan släppas fria.

Att komma till rätta med den grova gängkriminaliteten dominerar den politiska debatten. Moderaterna hörs mest. Partiet är kritiska till regeringens kriminalpolitik, som de menar har havererat. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell föreslog under tisdagen att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), ska åka över till Danmark och lära, då grannlandet har tuffare lagstiftning, till exempel hårdare straff för gängbrottslingar och slopad ungdomsrabatt.

Som ett brev på posten presenterade Morgan Johansson under onsdagen nya förslag från regeringen, bland annat att straffrabatten för personer i åldern 18-20 år tas bort vid allvarlig brottslighet samt att unga myndiga som begår grova brott ska dömas till fler och längre fängelsestraff. Livstidsstraff ska kunna dömas ut. Jag tycker det är ett bra initiativ. Att skjuta poliser och barn måste ge mycket långa fängelsestraff!