Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många centerpartister i landet vill ta ett steg åt höger och närma sig övriga i borgerligheten. Men i Herrljunga svänger C åt vänster. Bild: Filip Landqvist
Många centerpartister i landet vill ta ett steg åt höger och närma sig övriga i borgerligheten. Men i Herrljunga svänger C åt vänster. Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Centerpartiet gör en lokal vänstersväng

Fortfarande är det inte klart med det politiska styret i Herrljunga de kommande fyra åren.

Just nu ser det ut att bli en politisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna.

I centerled runt om i landet slickas såren efter valförlusterna i riksdag och även i många kommuner. Det finns en tydlig intern kritik mot den snart före detta ledningen med Annie Lööf i spetsen, att de gav Socialdemokraterna sitt stöd. Många c-medlemmar vill att partiet närmar sig, och till och med samarbetar, med den borgerliga sidan.

I Herrljunga gick det bra i kommunvalet. Så bra att partiet gjort anspråk på kommunalrådsposten i ett planerat allianssamarbete. Det gick inte Moderaterna och Kristdemokraterna med på. Resultatet blev att Centern och även Liberalerna bytte spår. Nu tycks de föredra ett samarbete med S och V. Om jag tolkar det rätt med Mats Palm (S) som kommunalråd.

Jag kan förstå bitterheten hos C att inte deras kommunalrådskandidat accepterades av M och KD, men vad säger egentligen den borgerliga falangen av centerväljare i Herrljunga, om partiet väljer att göra en överenskommelse med S-sidan, där till och med Vänsterpartiet ingår. V har i många år varit ett rött skynke för Centerpartiet. Tror att många c-medlemmar och väljare hellre sett en politisk högersväng än en vänstersväng.

Branschorganisationen Svensk Handel äger bolaget HUI Research AB, som varje år utser Årets julklapp - hemstickade plagg. I år är det många hemstickade plagg, som ligger i paketen under julgranen. Min mor stickade vantar och tröjor, som jag fick, t.ex. när jag fyllde år och i julklapp. Det var på den tiden då jag önskade mig hårda paket, som nya skridskor och bandyklubbor. Men det var bara att tugga i sig och se glad ut. När jag ser gamla bilder från barn- och ungdomsåren, är jag ofta klädd i tröjor mor Sonja stickat, så det var värmande plagg jag fick.

Att det blir hemstickat i paketen kommande julafton är högst osannolikt. Ingen i min närhet handarbetar. Barnbarnen är pigga på att teckna och då gärna fotbollsspelare och klubbdräkter. En av killarna satt och funderade i soffan häromdagen och så sa han. ”Morfar du som ser på mycket fotboll och kan så mycket om alla lag. Hur kan du hålla på så dåliga fotbollslag?”

I takt med stigande ålder har jag ändrat mig, numera föredrar jag mjuka paket: tröjor, strumpor, skjortor mm framför hårda! Dock med undantag av böcker, som jag brukar köpa till mig själv. Och som vanligt tar jag tacksamt emot tips på läsvärda böcker.

LÄS OCKSÅ: På fredagar växlar vi in på rätt spår!

LÄS OCKSÅ: Var snäll, så mår alla bättre!

LÄS OCKSÅ: Inte överraskande att vallöften sviks