Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Urban Kärvling: Chefer som missköter sig ska inte belönas!

Det är inte okej att arbetsgivare i offentlig verksamhet gör sig av med anställda bara för att de upplevs som obekväma. Och man ska inte kunna ”sparka” någon som agerat visselblåsare för att påtala oegentligheter.

Ibland kan det vara nödvändigt att gå skilda vägar. I en sådan situation ska det självklart finnas anställningsskydd, som gör att den anställde inte hamnar på bar backe.

Men det som retar upp allmänheten är när höga chefer inom offentlig verksamhet gör bort sig och belönas med furstliga avgångsvederlag eller får en annan topptjänst med hög lön.

Högavlönade chefer som arbetar i stat, region och kommun ska ha anställningskontrakt som är transparenta, för det är skattepengar som betalar deras löner. De offentliganställda arbetar på uppdrag av medborgarna. Därför är det rimligt att det inte finns några ekonomiska fallskärmar för chefer som på felaktiga grunder fått tjänsten, inte följt lagar och regelverk, dragit otillbörliga fördelar, varit jäviga (till exempel anställt släktingar), tagit mutor och liknande. Har en chef betett sig enligt ovan, borde det finnas klausuler i kontraktet som sätter stopp för avgångsvederlag.

Tyvärr har det blivit en tradition att lösa ut chefer. Det är slöseri med skattepengar och måste stävjas. AT har tittat närmare på Alingsås kommun. Ni kan läsa i artikeln att kommunens kostnader för avgångsvederlag de tre senaste åren uppgår till 11 miljoner kronor! Det är en ansenlig summa och dessa pengar kunde ha använts bättre.

LÄS MER: Alingsås kommun har lagt över tio miljoner kronor på avgångsvederlag

Staten är inget föredöme. Har du bara de rätta kontakterna, så får du ett nytt jobb även om du misslyckats. Före detta generaldirektör Dan Eliasson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är bästa exemplet. Han har hunnit med att vara högsta hönset på Migrationsverket, Försäkringskassan och nu MSB. Dessutom har han varit rikspolischef. I stället för att skicka honom till Arbetsförmedlingen för att söka nytt jobb, får han sitta av sin uppdragstid på regeringskansliets så kallade elefantkyrkogård, med en lön på drygt 160 000 kronor i månaden. Här finns flera generaldirektörer och andra statliga toppchefer utan meningsfull sysselsättning, som försörjs av skattebetalarna. Det sticker i ögonen!

Tjugondag Knut dansas julen ut. Känns bra att det är över. För många har det varit en annorlunda och ensam jul. Hoppas att vi nästa jul kan samlas fler runt julborden och julklappsutdelningen.

”Snön faller och vi med den” sjunger Ulf Lundell (och Agnetha Fältskog). Ta det lugnt i snön och halkan och dratta inte omkull och skada er. Tänk på att sjukvården redan går på knäna, de har fullt upp med att ta hand om alla covidsjuka.