Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Dålig start på 2022 för Alingsås kommun

Vilken dålig start på 2022 för Alingsås kommun. Smittspridningen av covid-19 är högst i landet, missade utskick av slamtömningsfakturor på flera miljoner kronor och så bötfäller kommunen sig själva för att inte ha följt lagen!

Smittan skenar i hela AT-området. Många vårdanställda på lasarett och i kommuner, personal i förskola och skola är sjuka eller satta i karantän. Det drabbar de som behöver vård samt barn/anhöriga i förskola och skola. De som fortfarande är i tjänst är redan slutkörda p.g.a pandemin. Personal har gjort, och gör, fina insatser trots att de går på knäna. Hög frånvaro är det också bland personal i Alingsås som hämtar sopor. De som är friska tvingas köra extraturer, därför tar det extra tid att tömma kärlen. Även andra yrkesgrupper har hög frånvaro. En vädjan till alla - ha tålamod och visa förståelse för att allt inte fungerar friktionsfritt.

De som arbetar inom vården får välförtjänt uppskattning, de borde också belönas med bättre löner och då tänker jag inte på de högsta cheferna. De har det bra. Ser att direktören för Karolinska universitetssjukhuset Björn Zoëga fick en löneökning med tolv procent, så nu tjänar han 270 600 kronor i månaden! Det är inte kaffepengar! I en jämförelse kan nämnas att medellönen för en undersköterska, vård- och specialavdelning, är 29 500 kronor i månaden. Sjukhusdirektören tjänar betydligt mer än statsminister Magdalena Andersson, som har 180 000 i månadslön. Rimligt? Det tycker jag inte.

Att ha ordning på sin ekonomi är viktigt, det gäller också för en kommun. AT avslöjar att Alingsås haft noll koll på fakturor för slamtömning. Ca. 2 500 fakturor, några är flera år gamla, har nu skickats ut till kommuninvånare. Det rör sig om stora pengar, minst 5,5 miljoner kronor. Det är upprörande. Förstår att folk blir förbannade och undrar vad kommunen håller på med.

Förtroendet för kommunen naggas också i kanten av uppgiften att Alingsås kommun ska betala en sanktionsavgift på 40 000 kronor för att cykelgaraget vid järnvägsstationen togs i bruk innan slutbesiktningen var gjord. Det får man inte göra enligt plan- och bygglagen.

Någon ekonomisk skada, som påverkar alingsåsarna negativt är det inte. Sanktionsavgiften betalas av fastighetsägaren Alingsås kommun till Alingsås kommun. Kanske är den ekonomiska rundgången i systemet en ny arbetsmodell, den så kallade rondellmetoden – inspirerad av trafikplanerarna. Skämt åsido, det är viktigt att kommunen sköter sig, hur ska man annars kunna ställa krav på att enskilda medborgare och företag ska göra det?