Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Det hatas på sociala medier

På sociala medier vräker folk ut sitt hat. Det kan vara om allt, från världspolitik till rena bagateller.

Är det så att vi ”hatar” mer när vi under pandemin tvingats vara hemma och hålla oss för oss själva? Jag tror det. Det verkar onekligen vara så att folk har ett uppdämt behov av att få vräka ur sig sin besvikelse och frustration och då kan vilken liten skitsak som helst få dem att fullständigt tappa fattningen och explodera i invektiv.

För många betyder fotboll nästan allt i livet, men det som hände efter Englands förlust i EM-finalen mot Italien är oacceptabelt. Den hatstorm och de rasistiska kommentarer som de tre unga killarna i England – Marcus Rashford, 23 år, Jadon Sancho, 21, och Bukayo Saka 19, - fick utså från engelska supportrar för att de missade sina straffar passerar anständighetens gränser. Det är inte rätt att kalla dessa hatare för supportrar, för äkta supportrar beter sig inte så här. De stöttar sitt lag i vått och torrt. Skönt att så många engelsmän kraftfullt tagit avstånd och skäms för sina landsmän.

Prins William och premiärminister Boris Johnson fördömde i hårda ordalag de rasistiska trakasserierna. Lagkaptenen Harry Kane markerade sin avsky. På sociala medier skrev han, ”Om du trakasserar någon på sociala medier är du inte en England-supporter och vi vill inte ha er”. ”Hatare” som identifieras för sina rasistiska trakasserier kommer att stängas av från att komma in på sina respektive klubbars arenor. I en kommentar säger Rashford att han tar kritik för sin insatser på fotbollsplanen, men ber aldrig om ursäkt för vem han är och varifrån han kommer!

I en EM-final i fotboll så vinner ett lag, det andra förlorar. Och man vinner som ett lag och gläder sig ihop med lagkamrater och fans eller så förlorar man, också som ett lag och delar tillsammans besvikelsen. Det är det som är det fina med att tillhöra ett lag! Är övertygad om att de unga spelarna kommer tillbaka bättre än någonsin. De är engelsk fotbolls framtid!

Det borde vara en självklarhet att alla människor ska slippa trakasserier på grund av sin hudfärg, nationalitet, kön eller sexuella läggning. Det gäller inte bara i idrotten utan i hela samhällen. Men UEFA svajade och stoppade planerna på att lysa upp arenan i München i regnbågens färger när Tyskland mötte Ungern. Och danska supportrar regnbågsflagga beslagtogs av arroganta vakter i Azerbajdzjan. Det är ju hela idén med idrott att alla ska vara välkomna att delta eller vara publik. Men tyvärr vet vi ju alla att det inte är så, men det är bra att många reagerar och säger i från när hatet sprids.