Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att sluta röka är ett klokt beslut. Det är dyrt och ohälsosamt. Och nu ska det också bli dyrt att slänga fimpar och annat skräp på marken. Det kan ge böter på 800 kronor!
Att sluta röka är ett klokt beslut. Det är dyrt och ohälsosamt. Och nu ska det också bli dyrt att slänga fimpar och annat skräp på marken. Det kan ge böter på 800 kronor!

Urban Kärvling: Dyrt att röka och ännu dyrare att slänga fimpen

Att sluta röka är ett klokt beslut. Det är dyrt och ohälsosamt (det vet jag som före detta rökare). Och nu ska det också bli dyrt att slänga fimpar på marken.

Riksdagen har beslutat att från och med 1 januari nästa år kan det utfärdas böter på 800 kronor om man slänger en fimp (snus, tuggummi eller annat mindre skräp) på marken. Lagstiftningen är inte unik för Sverige, så är det i resten av EU.

Det kan tyckas vara ett slöseri med polisen resurser att jaga ”fimpkastare”, när de i stället borde jaga kriminella som kastar handgranater och använder skjut - och stickvapen. Att bekämpa dessa brott ska så klart prioriteras, men vi behöver skärpa oss. Faktum är att det slängs cirka en miljard fimpar om året. Det är vårt överlägset vanligaste skräp.

Tycker det kan vara okej att röka utomhus, men det är förstås bra att ta hand om sina fimpar och övrigt skräp. Särskilt irriterande är när rökare på badstranden trycker ner fimpen i sanden, där små barn leker. Använd medhavd askkopp och/eller de som finns utomhus, på så sätt förhindras nedskräpning av det offentliga rummet.

Till alla som tycker bötesbeloppet är för högt, det hade varit värre om ni bott i Singapore. Där har man stenhårda renlighetskrav. Läste om en man som för några år sedan i fyra dagar filmats när han slängt ut fimpar från sitt lägenhetsfönster. Han fick böter på 121 000 kronor, runt 4 000 kronor per cigarett.

Om ni tycker att vi i Sverige har så dumma lagar att ni funderar på att emigrera, så kommer här några udda lagar i andra länder (med några kommentarer).

* Du får inte visa rumpan (moona) offentligt i Grekland. (Får man det i Sverige?)

* Det är olagligt att dö i parlamentsbyggnaden i Storbritannien. (Vad får man för straff om man bryter mot denna lag?)

* Det är olagligt att fisa offentligt i Florida (USA). Men bara på torsdagar efter klockan 18.00. (Tror det kan vara en fin inkomstkälla för svenska staten att införa samma lag. Tänk på att vi svenskar av tradition äter ärtsoppa på torsdagar!)

* I Samoa är det förbjudet att glömma sin frus födelsedag. (Trodde att vi hade denna lag i Sverige också).

Avslutar allvarligare. Treåriga Tim är född i Sverige. Bara några dagar gammal placerades han i ett familjehem på Österlen, då hans biologiska mamma inte kunde ta hand om honom. Beslutet att utvisa den lille grabben till Nigeria är fullständigt ofattbart. Tack vare den mediala uppmärksamhet fallet fått är det osannolikt att utvisningen verkställs. Hur kan vi ens komma på tanken att utvisa Tim när vi låter grovt kriminella få stanna, med skäl att de riskerar att fara illa i sitt hemland. Vi till och med belönar en person med 840 000 kronor, som under tortyrliknande former våldtagit unga kvinnor.