Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om ny dragning av E20 öster om Alingsås eller ha kvar den i befintlig sträckningen debatteras ofta. Alla är överens om att trafiksituationen är problematisk, men vilken lösning som är bäst råder det delade meningar om.
Frågan om ny dragning av E20 öster om Alingsås eller ha kvar den i befintlig sträckningen debatteras ofta. Alla är överens om att trafiksituationen är problematisk, men vilken lösning som är bäst råder det delade meningar om.

Urban Kärvling: E20 öster om Alingsås eller kvar genom staden?

Frågan om ny dragning av E20 öster om Alingsås eller ha kvar den i befintlig sträckningen debatteras ofta. Trafiksituationen genom staden har i flera år varit problematisk. Rödljusstopp, övergångsställe, enormt trångt, långa köer och bilister som tappar tålamodet.

Att något måste göras åt denna barriär tycks alla vara överens om, däremot finns ingen enighet om vad som är bästa lösningen. En grupp talar sig varm för ny väg öster om staden, andra vill ha en lösning i befintlig sträckning.

Jag tilltalas inte av alternativet med ny sträckning. Ny väg kommer att påverka boende, natur mm. negativt i de områden som berörs.

En lång tunnel i nuvarande sträckning vore en bättre lösning, men det kanske inte är ett realistiskt alternativ, varken framkomlighetsmässigt eller ekonomiskt.

Oavsett vilket alternativ det blir (om det nu blir något alls) kommer det att dröja många år. Därför bör de åtgärder som tidigare diskuterats verkställas, till exempel nya cirkulationsplatser vid Kungsgatan/Vänersborgsvägen och vid Götaplan samt att få bort nuvarande övergångsställe vid Svearondellen.

På riksplanet kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet bra överens, men i Vårgårda är relationerna minst sagt frostiga. MP i Vårgårda gav sig på oppositionsrådet Tony Willner (S) för hans uppfattning i ärendet om Tångaskogen och en del annat. Willner svarade med att MP agerade populistiskt och lögnaktigt. Den lokala valrörelsen tycks redan vara i gång.

I AT såg vi en bild på nöjda moderater och socialdemokrater i Alingsås, när de presenterade nyheten att alliansen och S kommit överens om framtidens äldreboenden. På riksplanet ser det annorlunda ut. Här förs inga samtal mellan S och M. Vi kan nog vänta oss många politiska turer innan riksdagen fattar beslut om budgeten för 2022. Regeringen får svårt att få majoritet för sitt förslag. Det behövs aktivt stöd från både Vänsterpartiet och Centerpartiet – två partier som verkar tycka olika om allt!

Efter hävda restriktioner är massor av människor ute och festar. Vi får hoppas de sköter sig, men faran är att smittspridningen tar fart igen. Apropå fest, Herrljungabon Linus Lindelöf, har fått gehör för sitt medborgarförslag om en årlig festival i Herrljunga. Han minns den årliga karnevalen som fanns när han var liten. Det var folkfest för alla åldrar med karnevalståg. Jag minns också karnevalen, som en av årets höjdpunkter, när jag bodde i järnvägsmetropolen. Kul om det kan bli lika festligt även nästa år, då förhoppningsvis pandemin är över. Om Herrljungakarnevalen sjunger också Peter Danielson i sin kultlåt, Hem till Herrljunga igen. ”Och sommarens karneval, är lyckokänslan helt total hela natten lång”.