Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kändisarkitekten Gert Wingårdh är inblandad när Stadsskogens vackraste hus ska byggas. Apropå vin, så vill den borgerliga alliansen i Vårgårda ge alkoholtillstånd i Kulturens lokaler, i samband med vissa föreställningar.
Kändisarkitekten Gert Wingårdh är inblandad när Stadsskogens vackraste hus ska byggas. Apropå vin, så vill den borgerliga alliansen i Vårgårda ge alkoholtillstånd i Kulturens lokaler, i samband med vissa föreställningar.

Urban Kärvling: Ett glas vin innan fullmäktiges sammanträde?

Sveriges mest kände arkitekt Gert Wingårdh har haft sitt finger med i spelet i det som ska bli Stadsskogens vackraste hus.

Vinnande förslag, av de 34 som lämnats in, är ritat av Wingårdh arkitektkontor. Totalt blir det ca 80 lägenheter och stora delar av husen är i trä. Ritningarna ser väldigt tilltalande ut, så lägenheterna lär snabbt bli tingade.

Arkitekt Kajsa Johanson säger att man försökt hitta det ”alingsåska”. Inspiration har hämtats från trästaden med alingsåstypiska portar, från vilka man får inblick i innergården. Dessutom har det ritats in en piazza (ett litet torg) med lokaler i markplan för olika verksamheter. Extra plus är att man ritat in Urbans Bistro, som kan bli något utöver det vanliga!

I Vårgårda har de borgerliga allianspartierna i kommunstyrelsen, med minsta möjliga marginal, röstat igenom möjligheten att servera alkohol i Kulturen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna var emot. Kommunstyrelsen centerpartistiske ordförande Bengt Hilmersson tycker att man ska kunna ta en räkmacka och ett glas vin innan en teaterföreställning.

Det kan vara trevligt med något gott att äta och dricka i samband med kulturevenemang. Har sippat vin och tuggat i mig snittar på vernissager. I pausar på föreställningar har det hänt att jag inmundigat ungefär det Hilmersson talar om, till exempel på Lorensbergsteatern i Göteborg.

Kulturen i Vårgårda är också kommunfullmäktiges ”hemmaarena”. Här fattas de viktiga besluten. Kanske kan ett glas vin eller en stänkare före den politiska föreställningen locka mer publik. Om ledamöterna fuktar sina strupar genom att skölja ned det ofta torra och byråkratiska innehållet i handlingarna med ett glas vitt rieslingvin blir nog debatten både livligare och mer oförutsägbar!

Skämt åsido. Nej-sidan har ett bra argument i att byggnaden kan bli hemvist för musikskolan, vilket gör lokalen olämplig att servera alkohol i. Vårgårda Teaterförening säger att de aldrig diskuterat möjligheten att servera alkohol i samband med en föreställning, några sådana önskemål har de aldrig framfört.

Kommunfullmäktige fattar beslut om alkoholtillståndet på onsdagskvällens sammanträde.

Stort intresse tilldrar sig Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch önskan att få köpa Esbjörn Bolins fastighet. Det är Sveriges mest kända husaffär. För inte så länge sedan kunde vi läsa att en förlikning skett mellan parterna. Men nu har Esbjörn ångrat sig. Han känner sig lurad - igen, och vill ha mer betalt. Jag är övertygad om att Ebba Busch ångrar fastighetsaffären med Esbjörn och hans juridiska ombud.