Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Förfinad DNA-teknik löser grova brott

Förr var det fingeravtryck, som hjälpte till i bevisföringen när polisen löste brottsfall. I dag är det DNA, som är den avgörande pusselbiten i gamla komplicerade brottsutredningar.

Analystekniken har förbättrats och förfinats. I dag behövs en mycket begränsad mängd biologiska spår, för att få en överensstämmelse mellan en person och spår på en brottsplats.

Dubbelmorden i Linköping för 16 år sedan klarades upp tack vare DNA-analys. Med hjälp av släktforskare, som analyserat DNA flera generationer bakåt i tiden, så lyckades polisen ringa in mördaren och fick också en 100-procentig DNA-träff när han testades.

I fjol dömdes en 58-årig man till sex års fängelse för grov våldtäkt av en åttaårig flicka. Brottet begicks i Billdal 24 år tidigare. Genom en familjesökning i DNA-registret fick polisen upp spåret efter honom.

Den nya tekniken möjliggör för rättsväsendet att lösa flera år gamla och ouppklarade fall. Så har skett flera gånger i USA och nu också i Sverige. Spårning genom släktingar är inte okontroversiellt. Tillvägagångssättet har skapat en debatt och väckt frågor kring etik och personlig integritet.

Jag förstår att det kan uppfattas som intrång i den personliga integriteten, att ”samhället” har stenkoll på vem du är och vad du gör. Men används DNA-tekniken i arbetet med att identifiera mördare och andra våldsverkare får integritetsfrågorna stå åt sidan. Det viktigaste är att få fast brottslingarna. Den senaste DNA-tekniken är ett jättelyft för alla brottsutredare. Tror att många skyldiga brottslingar, som hittills gått fria, känner sig oroliga.

När jag ändå är inne på brott, så kan jag inte låta bli att uttrycka min besvikelse över ”lösningen” av Palmemordet. Inte mycket nytt framkom. Inget vapen. Ingen teknisk bevisning som binder en mördare. Inga erkännande hittade i någon gammal dator eller skrivna brev av den utpekade mördaren ”Skandiamannen”. Positivt är i alla fall att förundersökning läggs ned. Detta trots att det handlar om ett statsministermord. Det är inte längre motiverat att efter drygt 34 år fortsätta att lägga ned stora ekonomiska och personella resurser.

Under fredagen gjorde jag ett test, för att se om jag har antikroppar mot covid-19 (då jag varit sjuk). Den ene efter den andra som testades före mig fick svaret att de inte hade det. Kollegan Toni Hjortheimer kom in någon minut före mig. Han gjorde tummen upp, då han utvecklat antikroppar! Fick besked att jag också hade antikroppar. Sannolikheten är stor att jag är immun mot coronaviruset! Det känns bra! För tydlighetens skull, så har jag varit frisk i ca. 2,5 månader.