Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gerdsken BK:s planer på nytt klubbhus har överklagats av en granne och ishallsbygget i Nolhaga försenas. De som främst drabbas är idrottande ungdomar. Det är inte okej.
Gerdsken BK:s planer på nytt klubbhus har överklagats av en granne och ishallsbygget i Nolhaga försenas. De som främst drabbas är idrottande ungdomar. Det är inte okej.

Urban Kärvling: Försenade byggnationer drabbar alingsåsungdomar

Det dröjer med bygget av Gerdsken BK:s nya klubbhus. En granne har överklagat bygglovet. Personen tror att ljudet från planerad ramp/öppning blir störande.

Det är bra att människor har rätt att överklaga, inte minst för att få en bedömning av byggnationer av olika slag. Men i det här fallet känns överklagandet småaktigt. Rampen byggs för att underlätta för funktionshindrade. Tillgänglighet för alla är något vi i samhället eftersträvar så långt det är möjligt. Ingen ska utestängas på grund av ett handikapp.

Det är svårt att förstå hur ljudet från rampen/dörren kan vara ett oljud, för inte sätter man dit någon gammal rostig dörr som gnisslar och gnäller i höga decibel. Och den kommer inte att användas särskilt ofta. Då är ljudnivån betydligt högre vid alla fotbollsmatcher, träningar och från badare i sjön sommartid och skridskoåkare vintertid. Fotboll har spelats på planen i oändligt många år, så ljudet från Gerdskenvallen borde nästan vara K-märkt. Kan inte tänka mig att överklagan vinner något gehör, men det försenar bygget. För Gerdskens BK är det ett bakslag, då klubben växer och är trångbodda, bland annat behövs fler omklädningsrum. De som främst drabbas är ungdomarna.

Ett annat projekt som drar ut på tiden är ishallsbygget i Nolhaga. Här är det ingen granne som överklagat utan beror på kommunal långsamhet. Politikerna har fattat beslut, pengar finns avsatta och det finns en klar detaljplan. Ishallen skulle vara klar 2023. Ändå kom det ett trist besked från Alingsåshem att hallen inte är klar förrän andra kvartalet 2024. Kommunalrådet Daniel Filipsson (M) och oppositionsrådet Simon Waern (S) var båda överraskade och besvikna. Märkligt att man i ett så omdiskuterat ärende, som pågått i många år, inte har bättre dialog mellan den politiska ledningen och Alingsåshem som ansvarar för bygget. Att det går så långsamt är inte okej.

Och det är återigen ungdomar som kommer i kläm, till exempel de som, spelar ishockey. Glädjande nog är sju killar och tjejer från Alingsås uttagna i Västergötlands TV-pucklag, så framtiden för hockeyn i Alingsås är ljus. Nu får hockeyklubben hyra in sig i Puahallen i Vårgårda. Det är inte optimalt och inte alltid lätt att få tider. Detsamma gäller för konståkningsklubben. Även deras verksamhet blir starkt begränsad av att ishallen dröjer. Skolungdomar och andra som vill skrinna runt vill också ha en hall.

Vi går nu in i hösten 2021. Om alla ansvariga i ishallsprojektet lägger in en högre växel borde det inte vara en omöjlighet att en ny ishall kan stå klar 2023.