Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Fin inblick i intensivvårdsarbetet

Det är synd om alla i dessa dagar. Jag lider mest med våra gamla som bor på äldreboenden och inte tillåts få besök. Jag har förståelse, då syftet är att hindra smittspridning. Men fy katten vad ensamt många har det.

Nu kommer inte släkt och vänner på en fika, pratstund eller för att ge en kram. Då känns det än mer ledsamt. Har man anhöriga och vänner på nära håll kan man få träffa dem och byta några ord genom fönstret. Men har man barn, barnbarn och övrig släkt boendes på annan ort är isoleringen extra jobbig.

Personalen gör sitt yttersta, men deras arbetssituation är ansträngd och stressad. Därför är det ovärderligt att det finns människor som ställer upp och skapar lite guldkant i tillvaron. Några exempel är Bjärke Energi och BestEl i Sollebrunn, som bjöd personal och boende på Bjärkegården på fika, 100 kakpåsarna. Ica Nära Åkanten kom med 600 kanelbullar till personalen på Alingsås lasarett och Riccardo Birghillotti bakade pizzor och gav till Tuvegårdens äldreboende. Sådant värmer och uppskattas.

Det är också synd om alla över 70 år, som nästan betraktas som kriminella om de vågar sig ut på en promenad eller till affären för att handla. Flera får rådet att gå till affären tidigt på morgonen, så att de inte kommer i kontakt med övriga kunder. Förstår att spänstiga 70-plussare som kanske aldrig varit sjuka känner sig diskriminerade. Men råden ges i all välmening för att myndigheterna bryr sig om dem, men visst kan det kännas trist att bli ”omyndigförklarad”.

Även barn och ungdomar drabbas. Under tisdagen kom beskedet att Partille Cup i handboll och världens största ungdomsturnering i fotboll Gothia Cup (där matcher spelas i Alingsås) ställs in. Potatiscupen i handboll, som skulle spelats förra helgen, blåstes också av. Och så kom beskedet att traditionella studentavslutningar ställs in...

AT har skrivit flera läsvärda artiklar. Jag vill lyfta fram texten om Björn Cedergårdh, ny avdelningschef på IVA på Alingsås lasarett, som hamnade mitt i coronakrisen.

Artikeln om Åsa Olin, intensivvårdssjuksköterska och Annelie Andersson, specialistundersköterska, som jobbar i den så kallade kohortvården på Alingsås lasarett, där de tillsammans med sina kollegor tar hand om svårt sjuka covid-19 patienter rekommenderas också. Artikeln är lång, men ta er tid att läsa den! Ni får en bra inblick i det tuffa och oerhört viktiga jobb som görs för att rädda liv.

Jag har tidigare hyllat vård- och omsorgspersonal. Efter att ha läst reporter Kerstin Brandqvist Aspenstedts välskrivna artiklar finns ingen anledning att ändra mitt omdöme. I rådande kris är ni samhällets hjältar.