Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Finns vårtecken som inte piggar upp

Valborgsfirandet är en gammal högtid, som kom till Sverige under medeltiden. Som så mycket annat är dess ursprung katolskt och kommer från Tyskland. Eldarna var tidigt ett inslag. Skräp efter vårstädning av skog och mark samlades ihop i stora högar, som man satte eld på.

LÄS MER: Polisen varnar för påstridiga asfaltsläggare

Redan från start hade firandet ett ungdomstema, som lever kvar. Varje valborg sjungs våren in av studentkörer, andra körer och föreningar. Det är en fin tradition, som lockar mycket folk.

Som före detta Herrljungabo har jag många gånger varit på Haraberget och lyssnat på Herrljunga manskör när de sjungit in våren. Och jag har inte varit ensam. Åtskilliga Herrljungabor och tillresta har som tradition att besöka den vackra hembygdsparken och därefter fortsätta till Folkets park och säsongens första dans.

I musikern Peter Danielsons sång ”Hem till Herrljunga igen”, som med åren blivit en kultlåt och nästan är att betrakta som Herrljungas egen ”nationalsång”, har han med följande textrad, ”Tänk att varje valborg stå vid Harabergets fot och få lyssna till manskörens sång”.

Herrljunga manskör bildades 1909 och har i stort sett varje år luftat sina strupar på Haraberget på valborgsmässoaftons kväll, med undantag av 1944 när andra världskriget rasade.

Av kända skäl blir det inget valborgsfirande eller dans i folkparken i år, men Herrljunga manskör kan man ändå lyssna till. Kören har varit runt på äldreboenden och sjungit vårsånger och har också spelat in en vårkonsert. Om längtan efter vårsånger blir för stark kan man ta del av konserten via nätet - på YouTube.

Om det finns några fördelar är det att vädret på valborgsaftons kväll ska bli småkallt, runt 8 grader, med risk för regn. Därför kan det vara skönare att sitta inne i stugvärmen framför datorskärmen och njuta av sångerna.

Första maj, arbetarnas stora dag, är det tradition att marschera med de röda fanorna i de olika partiernas demonstrationståg och därefter samlas på möten för att lyssna på tal. Men i år blir det inget av detta heller. I stället eldas massorna av tal via sändningar på nätet. Intresserade får koppla upp datorn, Ipaden eller mobiltelefonen för att ta del av de budskap som framförs.

Vårtecken brukar pigga upp, när tussilagon tittar fram och när vitsippan täcker skogs- och hagmarker. Mindre glada vårtecken är gräsbränder och pollenallergi som ger snuva och astmabesvär.

Och inte minst oseriösa asfaltsläggare/hantverkare(?), som lurar människor (oftast äldre) på pengar genom att utföra undermåliga jobb. Polisens uppmaning är att direkt tacka nej till alla erbjudanden. Sedan några dagar har ett gäng "hantverkare" slagit sig ned på Savannen i Alingsås. Det är inget välkommet vårtecken!

LÄS MER: Polisen varnar för falska hantverkare