Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Ge lokalprofilen Brunnegård en roll i Utvandrarna

Vad kul att viktiga scener i nya Utvandrarfilmen ska spelas in i Asklanda i Vårgårda kommun.

I författaren Vilhelm Mobergs klassiska romansvit har huvudpersonerna Karl-Oskar och Kristina sin gård i småländska Ljuders socken, men i filmens värld kan allt hända. Karl-Oskars och Kristinas gård ska byggas upp i Per och Pia Brorssons fårhage i Asklanda. Det är häftigt!

Filmmakarna har valt att spela in i en perfekt bygd, när de skildrar det fattiga Småland på 1800-talet. För i Svältorna, det hörs ju på namnet, var marken förr i tiden steril och det var knapert för människorna.

Produktionen söker statister och några lyckligt lottade får säkert säga en och annan replik. Vore fantastiskt kul att se lokala profiler i denna storfilm, men ska man få säga något måste man lära sig småländska. Det får huvudrollsinnehavarna Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed också göra. Jag gissar att vi i kommande film fler än en gång får höra att de inte” tyar mer”.

Hade man valt att byta ut det småländska idiomet till väschötsk dialekt skulle AT:s mångårige medarbetare och Tankar från bögdakåsören Leif ”Håkansson” Brunnegård i Asklanda varit självskriven i en större biroll. För i som läser tinninga, vet la att Håkansson känner te bögda och kan språka väschötska gränslösa bra! Oavsett dialekt så är Brunnegård värd en plats i filmen, till exempel som Prosten Brusander, som försökte få emigranterna att stanna kvar.

Alla ni som har åsikter om cykelvägar i Alingsås kommun har nu chansen att tycka till i en digital cykelenkät. Ni hittar den på kommunens hemsida. Cykelvägar och cyklister och gångtrafikanters beteende engagerar alingsåsarna. Det visar inte minst alla insändare som skrivs i ämnet Alingsås Tidning.

I cykelenkäten kan alla komma med förslag var det saknas cykelvägar, vilka cykelvägar som cyklister bör separeras från gående, hur de ska utformas, underhåll, trafiksäkerhet med mera. Synpunkterna kommer att ligga till grund för arbetet med en cykelplan för hela kommunen. Enkäten är öppen under tiden 1-30 oktober 2020.

I torsdags kväll var det premiär på årets upplaga av Lights in Alingsås. Det är en av årets höjdpunkter när man mörka höstkvällar kan betrakta och njuta av fina ljusinstallationer. Jag har inte hunnit ut ännu, men har hört att årets upplaga ska vara riktigt bra. Att döma av fotograf Jörgen Björmes fina bilder i papperstidningen och i bildspelet på nyhetssajten ser jag särskilt fram emot installationen Elden vid Lilla torget och vattenfallet vid Stampens kvarn. Rekommenderar alla att ta en bensträckare i helgen.