Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det larmas om att skolmaten i Alingsås inte räcker till och kvaliteten ifrågasätts. Så får det inte vara, så se till att ta ett snack med matleverantören! Bild: Filip Landqvist
Det larmas om att skolmaten i Alingsås inte räcker till och kvaliteten ifrågasätts. Så får det inte vara, så se till att ta ett snack med matleverantören! Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Ge skolbarnen tillräckligt med mat!

I dag blir det en matig krönika!

Vänsterpartiet vill införa skolfrukost i Alingsås. Även organisationen LRF har fört fram samma förslag på riksnivå. Studier visar att barn som äter en nyttig frukost blir piggare och orkar mer, vilket förbättra inlärning, skapar arbetsro och ger bättre skolresultat. Enligt en undersökning från Novus tycker också 8 av 10 svenskar att skolfrukost är ett bra förslag.

Det sägs att frukosten är den viktigaste måltiden. Vet inte om det är vetenskapligt bevisat, men strunt i det – frukosten är viktig! Om V:s förslag blir verklighet återstår att se, men det är tveksamt om det skulle fungera i Alingsås.

Anledningen till min tveksamhet är rapporterna om de problem som finns med skollunchen på flera av kommunens skolor. AT har skrivit att maten inte räcker till alla elever. Det är allvarligt, då vi i Sverige har ett lagstadgat krav på kostnadsfria skolluncher till alla elever i den obligatoriska skolan. Sedan 2011 finns också krav på att skolmåltiderna ska vara näringsriktiga.

Efter AT:s artikel att skolbarn i Ingaredsskolan två gånger på relativt kort tid drabbats av att maten tagit slut innan alla elever fått, så skrevs flera kommentarer på Facebook. Matbrist finns även på andra skolor, som Åkershults förskola, Hemsjö, Noltorpsskolan, Sollebrunns skola och Kullingsbergsskolan. På Stadsskogenskolan tog korven slut, så korv med bröd blev för några barn bara bröd!

Enligt flera kommentarer har det blivit avsevärt sämre när kommunen bytte leverantör vid årsskiftet. Efter det får man inte tillräckligt med mat, som också är sämre tillagad och menyerna stämmer inte. Känns som ansvariga i kommunen måste ha ett allvarligt snack med matleverantören, så att det blir en kraftig skärpning. Se till att barnen får näringsriktig och god mat!

På måndag startar Krisberedskapsveckan i hela landet. Ett inslag under veckan i Alingsås är att Östlyckeskolan och Östlyckans förskola får prova på att äta krismat, serverad av Hemvärnets kokgrupp. Det är mat som kan tillagas i fält. Bra att testa i de tider vi lever i.

Alla borde vi vara förberedda på verkliga kristider och skaffa oss information (hoppas förstås att vi slipper allt elände). Ta del av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”. Här ges bland annat bra tips på vad som är bra att ha hemma i matväg, som ger bra med näring och som kan tillagas snabbt med liten mängd vatten. Konserver är bra och soppor, juice och annan dryck som håller i rumstemperatur. Pasta och krossade tomater, som går att koka pastan i är annat bara att ha hemma.

LÄS OCKSÅ: Ofattbart att obefintlig närvaro gav SD rekordmånga röster

LÄS OCKSÅ: Viktigt med Lights in Alingsås när allt annat är mörkt

LÄS OCKSÅ: Får vi två ministrar från AT-området?