Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Godkänt vaccin till alla!

Vilka konstiga tider vi lever i. Alla lider i coronapandemin. Julen som är i annalkande, snart är det första advent, blir sig inte lik.

Uppmaningen är att vi ska hålla oss borta från julmarknader, julskyltningar och andra aktiviteter. Detta för att minimera risken att smittas av viruset.

I tisdags kom ett glädjande besked från statsminister Stefan Löfven. Sverige har tecknat tre vaccinavtal. Det senaste är med Pfizer. Tidigare har avtal tecknats med Astra Zeneca och Janssen. Under förutsättning att de tre blir godkända, lovade statsministern att antalet vaccindoser kommer att räcka till hela Sveriges befolkning. Låter fantastiskt bra, då det måste till ett fungerande vaccin för att bekämpa covid-19, så att vi kan börja leva normalt igen. Men det kommer att ta tid. Därför gäller det att vi inte slappnar av utan håller skärpan och humöret uppe och följer de rekommendationer vi får. Så håll i och håll ut - det kommer att bli bättre.

Flera rån och otäcka händelser har senaste tiden drabbat Västsverige och våra kommuner. Anmärkningsvärt ofta används kniv. Det är sju gånger fler som skadas av kniv än av skjutvapen. Det visade en kartläggning som TV Nyheterna gjorde i somras. Och antalet personer som skadats av knivar och tvingats uppsöka vård har ökat de senaste sju åren.

I Sverige har vi den så kallade knivlagen, som förbjuder innehav av knivar på allmän plats, inom skolområden och i fordon. Lagen förbjuder även försäljning eller överlåtelse av knivar och liknande föremål till personer under 21 år. Det verkar vara lite si och så med efterlevnaden. I dag ger brott mot knivlagen böter eller maximalt fängelse i högst sex månader. Straffen blir förstås längre om kniven används.

2020 års julklapp har utsetts av företaget HUI Research AB, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel. Det blev Stormköket. Det är ingen klapp jag önskar mig. Det gjorde jag inte i fjol heller då det var Mobillådan och inte i förfjol heller då man utsåg Det återvunna plagget. Som lillebror fick jag ofta ärva brorsans kläder, fotbollsskor, skridskor mm. Det kändes ju inte alltid så himla kul. Men hållbara alternativ är förstås bra för klimat och miljö.

Exempel på Årets julklapp, som jag gillar och har hemma är: Robotdammsugaren (2015) en riktig vän i hemmet, Spikmattan (2009) har jag fortfarande kvar och ligger på ibland och Boken (1999), för vad går upp mot god läsning? Den första gången som Årets julklapp utsågs var 1988, då det blev Bakmaskinen. Minns att man far köpte en sådan. Han använde den i alla fall en gång, då jag var på besök. Jag fick provsmaka ett sällsynt äckligt och svårtuggat bröd. Därefter lades nog maskinen in i ett skåp för slutförvaring...