Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Gott mos? Nej, det sämsta jag ätit i hela mitt liv!

Under semestern har jag varit runt på olika platser i Sverige. Ätit och fikat på bra ställen, med några få undantag. På ett gatukök i Småland serverades sämsta korv och mos jag ätit i hela mitt liv.

I år fyller specialen 80 år! Den första gjordes hos Albert Johanssons korvkiosk på Vågmästarplatsen på Hisingen i Göteborg 1942. Två fotbollsspelare, Conny och ”Päsa” i BK Häcken, beställde korv med bröd med lite mos ovanpå. Veckan senare kom de tillbaka och beställde en sådan där special.

Hel special har två korvar, kokta eller grillade, och en halv special en korv. Tillbehör är t.ex. gurkmajonnäs, räksallad, västkustsallad, skivad gurka, rostad lök, senap och ketchup. En halv special är för mig en kulinarisk höjdare. Jag har alltid tyckt att en halv special slår ut hamburgare alla dagar i veckan, men det har jag fått omvärdera efter den skakande upplevelsen i djupaste Småland. Här misslyckades man totalt. Det var ett hån mot vår (väst)svenska nationalrätt. Det jag och resesällskapet fick uppleva på gatuköket gör mig fortfarande illamående, bara jag tänker på det.

Gott mos? Inte alls, det var kallt och indränkt i senap (jag har aldrig senap på moset!). En ljummen tjock grillad kryddkorv(!?) och det som skulle föreställa gurkmajonnäs vet jag inte vad det var. Vi satte betyg och på en 10-gradig skala gav jag ändå högst poäng, 1,5 poäng för Coca-Colan. Någon Pucko fanns så klart inte att få…

En betydligt trevligare matupplevelse hade jag på Tirups Örtagård i Staffanstorp. Här åt jag en Tirupshamburgare på svensk högrevsfärs och andra lokalodlade och välsmakande tillbehör.

När vi var i glasriket, besökte vi det anrika glasbruket Kosta Boda. Företaget var i gungning för några år sedan och gjorde brakförluster när superentreprenören Torsten Jansson och hans New Wave Group AB blev majoritetsägare. Utan Janssons insats hade glasbruket varit nedlagt.

När kvinnorna i sällskapet var i olika affärer satt vi ”gubbar” på en bänk och filosoferade. Vi konstaterade att Kosta Boda var den perfekta platsen för en nytändning i förhållandet. Vi såg ett äldre par i 80-årsåldern, som ömt kramade varandra när de kom ut med en stor kasse. Strax efter kom ett par i medelåldern. De bar på många kassar. De stannade till, kramades och pussades kärleksfullt. Ska tillägga att jag inte handlade något!

En fin semesterupplevelse var en båttur på Gullmarsfjorden och en livekonsert i Saltkällan med bandet Bird and Kite. Härligt att slå sig ned i gröngräset i kvällssolen med levande musik och utsikt över fjorden. Visst är Sverige fint på sommaren!

LÄS OCKSÅ: Sluta jävlas med invånarna!

LÄS OCKSÅ: Arvodesdebattens lågvattenmärke stod (S) för

LÄS OCKSÅ: Hellre parkering än lekplats på Stora torget