Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Grattis Sverige och Vårgårda IK!

6 juni firar vi Sveriges nationaldag, men varför blev just 6 juni vår nationaldag? Är det för att dragspelskungen Calle Jularbo (1893) eller tenniskungen Björn Borg (1956) är födda denna dag? Nej, så är det förstås inte. Men en kung – skidkungen Gustav Vasa - har ett finger med i spelet.

Den 6 juni år 1523 valdes Gustav Vasa till kung. Det hade stor betydelse för landet, då Sverige bröt sig ur Kalmarunionen med Danmark och Norge och blev ett självständigt land - igen!

En annan viktig händelse inträffade 6 juni 1809, då riksdagen skrev under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige. Det dröjde dock till 1983 innan 6 juni blev vår officiella nationaldag och så sent som 2005 innan dagen blev nationell helgdag.

Allt fler länder släpper på sina "coronarestriktioner", även Sverige. Från den 13 juni får alla symtomfria personer resa fritt i landet, men det är långt ifrån så att vi kan blåsa faran över. Smittspridningen av coronaviruset är fortfarande hög, inte minst i Västsverige. Därför måste vi iaktta stor försiktighet och följa de uppmaningar vi får - att hålla avstånd, tvätta händerna noga, nysa och hosta i armvecken och allt annat vi lärt oss på grund av pandemin. Men visst känns det skönt att samhället lite smått återgår till normalläge.

Som fotbollsälskare ser jag fram emot att seriespelet börjar igen, även om det sker utan publik. Det går ju att följa favoritlagen i teverutan.

Ser vi till våra lokala fotbollsklubbar, så sticker 100-årsjubilerande Vårgårda IK ut. De storsatsar på att ta hem seriesegern i division 2 norra Götaland. Laget har lyckats knyta till sig flera anmärkningsvärt bra spelare.

I torsdags blev målfarlige Shkelqim Krasniqi klar. Han har Norrby IF som moderklubb och har även spelat i GAIS och grekiska AE Sparta. På papperet en förstärkning av mycket hög klass. Laget har också har återvändande Albinot Rexhepi och spelande sportchefen Mohammed ”Mommo” Abdulrahman som anfallsalternativ. Det kan inte finnas något annat lag i serien med en bättre anfallstrio. Så det lär spelas anfallsglad fotboll på Tånga IP denna rumphuggna säsong. Dessutom är ytterligare ett toppnamn på väg in i laget, då VIK är nära att göra klart med IFK Göteborgfostrade försvaren Patrick Dyrestam, som i fjol spelade i Syrianska i Superettan.

Avslutar med att framföra AT:s grattis till sångerskan, låtskrivaren och skivaktuella Moa Lignell från Alingsås, som fyller år på självaste nationaldagen!