Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alingsås är en lugn stad att bo och vistas i. Men två allvarliga brott - misstänkt mordförsök och grovt rån - skakar om. Bra att kommunledningen ser allvarligt på det inträffade och vill diskutera säkerhetshöjande åtgärder, som ökar tryggheten.
Alingsås är en lugn stad att bo och vistas i. Men två allvarliga brott - misstänkt mordförsök och grovt rån - skakar om. Bra att kommunledningen ser allvarligt på det inträffade och vill diskutera säkerhetshöjande åtgärder, som ökar tryggheten.

Urban Kärvling: Grova brott skakar om - kommunledningen i Alingsås bestört

På kort tid har Alingsås drabbats av två grova brott. Är staden farlig att bo och vistas i? Nej, så är det inte.

I en internationell jämförelse är det lugnt och fridfullt i Alingsås. Motsatsen är Caracas i Venezuela, som är världens farligaste stad. 2016 begicks ofattbara 130,35 mord per 100.000 invånare, att jämför med Stockholm, som hade 0,8 mord per 100.000 invånare.

I söndags kväll inträffade vad som misstänks vara ett mordförsök i Brunnsparksområdet. Det är dock oklart vad som egentligen hänt. Veckan före genomfördes ett grovt rån på ICA Noltorp. Dessa händelser ökar oron och otryggheten.

Sverige är det enda landet i Europa där antalet dödsskjutningar ökat sedan år 2000. Varför vi utmärker oss negativ har experterna olika teorier om. Utvecklingen ska tas på allvar och inte viftas bort. Det finns personer som hävdar att våldet och brottsligheten inte är värre i dag än tidigare, men att medierna piskar upp en obefogad och otrygg stämning i samhället.

Nu är det ju inte så att några reportrar på Alingsås Tidning eller andra tidningar/TV/radio, hittar på att det skjuts i kvällsmörkret, rånas livsmedelsaffärer under vapenhot mm, men vi rapporterar självklart om de brott som inträffar. Skulle vi få ett lugnare och laglydigare samhälle om vi höll tyst och låtsades som ingenting?

Kommunledningen reagerar med bestörtning på senaste tidens grova brott och vill diskutera med polisen, för att se vad kommunen kan bidra med för att öka säkerheten. Klippa häckar för att öka insynen, fler ljuspunkter, eventuellt kommunala säkerhetsvakter är bra åtgärder.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, studerade för något år sedan om kameror har brottsförebyggande effekter. Det gick inte att se några märkbara effekter på våldsbrott och ordningsstörningar, däremot på brott mot fordon, egendomsbrott och narkotikabrott. Utländska studier visar att kamerabevakning gett brottsförebyggande effekter i Storbritannien, men inte i USA. En sak är klar, kameraövervakning ökar i alla fall inte brottsligheten!

Det finns de som når stora framgångar när de slår ned saker. James Blomgren, Team Alingsås Bowling, är bäst i världen på att slå ned käglor. Han vann flera medaljer i VM i Dubai. I singel blev det ädlaste valören guld! Vilken fantastisk idrottsprestation!

Den nyblivne VM-guldmedaljören firades storslaget vid sin hemkomst på Stures bowling & sportbar av sina bowlingkamrater, vänner, Alingsås kommun och sin familj förstås! AT säger än en gång grattis till världsmästare James Blomgren.