Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Urban Kärvling: Helgonets och skidkungens partners kom från Gräfsnäs

Det är tufft ekonomiskt i världen och även i Sverige. SEB:s ekonomers prognoser för innevarande år är ingen rolig läsning. De räknar med att Sveriges BNP faller 6,5 procent. Arbetslösheten stiger och beräknas hamna på 14 procent i höst. Dessutom spår man att bostadspriserna faller med 15 procent.

Risken finns att siffrorna blir ännu värre och håller i sig även nästa år. Men vi får vara optimister och tro att eländet snabbt tar slut och att det vänder uppåt.

Pingsten är hänryckningens tid och den tid på året då flest par runt om i Sverige gifter sig. I dessa dagar brukar man ha fullt upp med bröllopsförberedelserna. Men 2020 är inget normalt år. Med tanke på rådande coronatider är det många som skjuter fram bröllopet. För hur kul är det när man inte kan bjuda in anhöriga, släkt och vänner till vigseln och den efterföljande bröllopsfesten?

Sedan flera år tillbaka kan man dejta i TV, med tittarna på första parkett. Det går till och med att gifta sig utan att först ha träffat sin partner. Är du ensam mamma eller bonde kan du bli uppvaktad i någon dokusåpa av kärlekstörstande partners. Många lockas att vara med i TV-rutan, och en del personer verkar ställa upp enbart för att få chansen att visa upp sig framför kameran och bli ”tv-kändis”. Men det är upp till var och en att medverka i eller titta på programmen.

När jag härom kvällen tog en promenerad gick jag in i Nolhagalabyrinten, där det på stenar ges historisk information om Alingsås. Apropå bröllop fick jag veta att två kändisar från förr hittade sina partners i Loholmen, Gräfsnäs. Enligt uppgift föddes Gustav Vasas andra hustru Margareta Leijonhufvud i Loholmen, som var i släkten Leijonhufvuds ägo. Det kände jag till.

Margareta Leijonhufvud och Gustav Vasa vigdes av ärkebiskop Laurentius Petri i Uppsala domkyrka den 1 oktober 1536. Hon födde 10 barn, bland andra Johan III och Karl IX som båda blev kungar, så hennes historiska betydelse har varit stor.

Cirka 200 år tidigare gifte sig Heliga Birgitta, (Sveriges första helgon, som helgonförklarades 1391) med Ulf Gudmundson från Loholmen, Gräfsnäs. Det hade jag inte koll på.

Sveriges andra helgon, Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påven den 5 juni 2016. Hon föddes i Fåglavik i Herrljunga kommun. Och i hennes födelsehus, Dockskåpet, har jag varit flera gånger när danspedagogen och koreografen Lia Schubert, som grundade Balettakademin och hennes man konstnären Jan Tom van den Bergen bodde där.

Som kuriosa kan nämnas fotbollskändisarna ”Svennis” Eriksson och Tord Grip var där nån dag innan ett av mina besök. Men de kom inte till Fåglavik för Elisabeth Hesselblads skull utan för att handla konst av van den Bergen!