Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist

Urban Kärvling: Hellre parkering än lekplats på Stora torget

Under sommaren finns chansen för alla alingsåsare att tycka till hur man vill ha Stora torget.

Det gör man genom att fylla i en enkät på kommunens hemsida. Ska det bli en lekplats för barn, torghandel eller ska parkeringsplatserna finnas kvar? Ni kanske har en egen kanonidé? Ta chansen och tyck till.

Jag tycker inte att det ska bli någon lekplats, för det är ingen bristvara. Vi har lekplatsen i Järtas park, som invigdes av kronprinsessan Victoria och prins Daniel i samband med 400-årsjubileet. Dessutom finns en i Plantaget ett stenkast från centrum. Lägg där till Savannen med skateboardpark och stora grönytor, där det går att kicka boll. Och inte långt bort finns den bästa av alla - den mycket populära och välbesökta lekplatsen i Nolhaga park, med sin vackra miljö. Det är en riktigt bra samlingsplats för hela familjen, med grillplatser och har man inte med sig egen fikakorg går det sommartid att köpa både glass, kaffe och tilltugg i slottet. Och ner mot Mjörn finns Tallhyddans café med minigolf.

Man kan tycka vad man vill om att ha parkeringsplatser på Stora torget, men de har betydelse för centrumhandeln. Även om det finns parkeringsgarage i närheten, så är vi människor i småstäder så funtade att vi vill kunna parkera gratis. Av någon anledning bär det emot att betala 20 kronor för parkeringen, men vi kan utan att blinka lägga 40 kronor på en kopp kaffe. Är vi däremot i Göteborg har vi inga problem att betala parkeringsavgift som är betydligt dyrare än i Alingsås, t.ex. på Heden eller i något parkeringshus. Märkligt, men så är det.

Ser gärna att det på Stora torget finns plats för torghandel. Det lockar fler besökare till centrum. Så en kombination av avgiftsfria parkeringsplatser och torghandel är mitt förslag på den framtida användningen. Skulle förstås vara kul om det dyker upp ett oväntat och bra förslag från någon alingsåsare.

Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Alingsås är ett uppdrag, som passar bäst för en självplågare. Frågan är vem som frivilligt vill sätta sig i denna katapultstol. Annika Qarlsson (C) var beredd, men hon hann inte ens bli vald. Andra partier saknade förtroende för henne, bland annat Miljöpartiet. Anna Hansson, gruppledare för MP, sa till AT att de endast kan acceptera en centerpartist som offentligt tar tydligt avstånd från centerns tidigare agerande. Frågan är väl om hennes eget parti är kvalificerat att ens få vara med i samhällsbyggnadsnämnden. MP har varit utan representant i nämnden sedan januari. Lätt att ha starka åsikter om andra, när man inte har någon ordning i sitt eget parti.

LÄS OCKSÅ: Qarlsson (C): Drar tillbaka min kandidatur

LÄS OCKSÅ: C har utsett ny kandidat till ordförandeposten i samhällsbyggnadsnämnden

LÄS OCKSÅ: Tåget har gått för nytt dubbelspår till Alingsås