Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Urban Kärvling: Hemestra i sommar

I år blir semestern annorlunda. Min planerade (och tyvärr betalda) Portugalresa blev inställd på grund av pandemin. Nu känner jag inte alls för att åka utomlands i år, trots att flera länder öppnar för utlandsturister.

Synen på oss svenskar skiljer sig dock åt. Vi är inte välkomna till Cypern, men jag såg att Kroatien gärna tar emot oss. För egen del blir det hemester! Hemester innebär att man upplever och upptäcker sevärda, trivsamma och avkopplande utflyktsmål i närområdet.

Hemester är inget nytt påfund. Trenden dök upp i USA 2006, då den ekonomiska krisen i kombination med höga bensinpriser gjorde att amerikanarna valde att semestra på hemmaplan/närområdet och gav sig inte av på långresor varken med bil eller flyg. I USA kallas det Staycation. Det spred sig till de brittiska öarna och blev mycket populärt. I Skottland märktes en tydlig positiv effekt på turistnäringen. Hemester är i jämförelse också ett miljövänligt sätt att semestra.

Tycker jag har bra koll på våra tre kommuner, då jag bott i två och jobbat i alla tre i många år. Så här kommer hemestertips från alla tre.

I Herrljunga har jag alltid varit svag för de vackra trakterna kring Od och Molla. Packa en rejäl fikakorg och stanna till i naturreservatet Stora Mollungen. Här finns vacker gammal bokskog. Strax intill ligger Fluxfallet. Vid högvatten faller vattnet 40 meter ned i Stensjön. Utsikten från toppen av berget är magisk. Du får känslan av att befinna dig i den norrländska fjällvärlden. Vid soligt väder är det bra att ha med badkläderna. Gå ned från Fluxfallet till Stensjöns badplats, som har det skönaste badvattnet.

Tipset i Vårgårda kommun är Häradsvads bro i Nårunga. Utflykten passar de historiskt intresserade, särskilt om man gillar Jan Guillous böcker om Arn. I boken ”Arvet efter Arn” beskriver Guillou slaget vid Häradsvads bro år 1251, som han menar ägde rum i Nårunga. Det var då Birger jarl utkämpade en blodig strid mot Folkungarna. Andra historiker hävdar att slaget stod i Herrevadsbro i Kolbäcks socken i Västmanland. Vilka som har rätt låter jag vara osagt, men om ni hittar en hästsko i silver, så kan det vara den som Birger jarls häst enligt gammal folktro tappade vid slaget.

Hemesterfirare i Alingsås ska, förstås, inleda dagen med en stärkande fika på något av caféerna. Har ni barn eller barnbarn med er, så gå till lekplatsen i Nolhaga park. Där finns det gott om plats, då lekplatsen är 1 225 kvadratmeter stor. Här finns massor att göra för barnen, till exempel sandlåda, gungor, hinderbana, lekhus och lekslott. I omedelbar närhet finns Barnens Lantgård, där det går bra att klappa djuren.