Herrljungabekantingen Clark Olofsson skapar rubriker igen

Nu är han i ropet igen, landets mest kände brottsling Clark Olofsson. På Netflix kan man se den nya serien om honom med en porträttlik Bill Skarsgård i huvudrollen. Det har blivit tittarsuccé.

ANNONS

Kända svenskar är upprörda. DN:s Johan Croneman undrar om någon tänker på alla traumatiserade offer. Expressens Cecilia Hagen ylar av vrede. Kriminologen och professorn Leif GW Persson ogillar att man romantiserar en person som gjort så mycket skada.

Clark Olofsson satte Herrljunga på kartan, då han blev gripen på Hotell Gyllene Kärven efter rånet av Handelsbanken i Göteborg den 24 mars 1976. Han kom över 930 000 kronor, som då var det största bankrånet i svensk kriminalhistoria.

I Herrljunga har man sin egen Walk of Fame, där personer som gjort något extra för kommunen uppmärksammas med en minnesplatta. Helgonförklarade Elisabeth Hesselblad finns med. Kanske läge att hennes motpol Clark Olofsson också föräras med en minnesplatta, för ingen har marknadsfört Herrljunga så mycket som vår ärkeskurk.

ANNONS

I en insändare talar sig Lennart Mattsson (L) varm för att Alingsås ska bolagisera VA och renhållning. Då blir det bättre styrning och uppföljning. Men har han rätt? Generellt sett är svaret nej, inte enligt studier som gjorts.

Det är väl människor med vänstersympatier, som gjort studien kan jag höra bolagsivrare säga. Men uppgifterna är hämtade från en artikel i Tankesmedjan Timbros magasin Smedjan från januari i fjol. Och det finns väl ingen som kan påstå att marknadsliberala Timbro befinner sig på vänsterkanten.

I artikeln pekar nationalekonomen Andreas Bergh på att det i de flesta fall är dåligt att bolagisera kommunal verksamhet. Varför? Nationalekonomer anser att risken ökar för korruption och företagsekonomer att kommunala bolag rubbar konkurrens och marknader. I studien har man sett att de allra mest bolagiserade kommunerna i landet har högre kommunalskatt, mer korruption och att medborgarna i ”bolagskommunerna” inte alls är mer nöjda än andra. Dessutom visar det sig att kommunala bolag är överrepresenterade i Brottsförebyggande rådets granskning av ekonomisk brottslighet i landet.

Innebär det då att det bästa är att behålla all verksamhet i traditionell kommunal förvaltning med politiska nämnder? Inte alls tycker marknadsekonomins anhängare. De förespråkar privat ägande och entreprenörskap. I stället för kommunal bolagisering vill man se att privata bolag sköter ruljangsen!

Nordkorea har bekräftat landets första dödsfall av covid-19. Oron sprider sig då landets 25 miljoner invånare inte är vaccinerade. Diktatorn Kim Jong-un har beordrat lockdown i hela landet. Är inte det ett normaltillstånd i landet?

ANNONS