Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: I coronatider måste vi hjälpas åt!

Hela världen fokuserar på coronaviruset. I Alingsås har vi bekräftade fall av coronasjuka människor och med stor sannolikhet finns drabbade i alla kommuner. Det viktigaste är att begränsa och fördröja smittspridningen, så att resurser finns tillgängliga för att ta hand om dem som blir svårt sjuka.

Mycket i samhället har ställts in, det gäller kultur- och sportrarrangemang, mässor, andra publika sammankomster, utbildningar/kurser, resor med mera.

Att vi tryckt på pausknappen märks också lokalt. Vårgårdamässan, föreläsningen med Ulla Skoog och Thank you for the music (med bland andra Kalle Moraeus) är exempel på inställda arrangemang. Dessutom har Alingsås HK spelat utan publik.

Vi ser också allvarliga konsekvenser på ekonomin. Staten måste träda in, och har också gjort det, för att lindra de negativa effekterna. Borttagandet av karensdagen är ett bra exempel. Men det räcker inte, då vi befinner oss i en extremt svår situation.

Det måste till snabba konkreta förslag för att stötta landets kommuner. Pengar behövs för att stärka äldreomsorgen. I den besvärliga situation vi befinner oss i är det orimligt att göra besparingar på äldreomsorgen, tvärtom bör det ske en satsning. Det är de äldre som är mest utsatta och som läget är måste vi skjuta till mer resurser.

Den ekonomiska nedgången gör att staten skyndsamt måste få fram stimulansåtgärder som gynnar våra företag, inte minst småföretagen. Resebranschen och besöksnäringarna går redan på knäna. Vi ser storvarsel hos hotellkedjor, flygbolag och restauranger - och fler branscher har det kämpigt. Därför var det ett glädjande besked som Riksbanken kom med under fredagen, att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor för att säkerställa kreditförsörjningen till coronadrabbade företag.

Det har införts besöksförbud på äldreboenden och även på kommunala träffpunkter för äldre. I Danmark och Norge har man stängt skolor och förskolor. I Sverige har vi valt att inte stänga skolor och förskolor - ännu.

Det finns en risk om barnen få stanna hemma, då yrkesverksamma föräldrar får mor- och farföräldrar att ställa upp som barnvakter och det är ju de äldre som drabbas värst av coronaviruset. Så här skriver professorn och överläkaren Agnes Wold, bakteriolog: "Viktigast är att äldre absolut inte träffar snoriga barnbarn eller lätt förkylda tonåringar".

Många sjuka äldre på samma gång vill vi absolut inte ha. Vi måste undvika att få det som i Italien, där man har så många svårt sjuka äldre att sängplatser på sjukhus, respiratorer och annat inte räcker till.

Vi har tuffa tider framför oss och det kommer att krävas uppoffringar. Nu är det dags att visa gammal fin svensk solidaritet och hjälpa varandra.