Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Urban Kärvling: Infekterat bråk och hårda ord i Alingsåspolitiken

Liberalerna anklagar kommunalrådet Daniel Filipsson (M) och oppositionsrådet Simon Waern (S) för bristande ledarskap samt topp- och detaljstyrning.

Kommunens två ledande politiker sitter inte med böjda huvuden och skamset tar emot kritiken. Samhällsbyggnadsnämndens ledamot Lars Bolmingers (L) uppmaning att de båda bör visa tillit till tjänstemännen får dem att reagera kraftfullt. ”Det får anses vara rekord i hyckleri från en ledamot i en nämnd som i det närmaste satt i system att öppet gå emot sina egna tjänstemäns juridiska bedömningar”, skriver Filipsson/Waern.

Flera företrädare för Liberalerna säger att det mesta tyder på att alliansen begravs i och med valdagen nästa år. Efter de hårda ord som sagts i bråket mellan de tidigare alliansvännerna, är jag förvånad att det dröjer ända till valdagen innan samarbetet upphör. Det är ju nästan som i ett äktenskap. När ett sådant ska upplösas har man en betänketid på sex månader innan ansökan om skilsmässa beviljas. I det här fallet tror jag inte det behövs någon betänketid.

Liberalerna sträcker ut en hand och vill gärna samarbeta med Centerpartiet, som också kritiserat Filipsson och Waern, men om L:s utsträckta hand tas emot av C är oklart. Det fjärde allianspartiet Kristdemokraterna har sagt att de ställer upp bakom Filipsson.

Tänk om vi efter valet nästa år får se ett styre med den annorlunda konstellationen: Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Ett sådant samarbete är otänkbart på riksnivå, men i kommunpolitiken förekommer oheliga allianser. Ovanstående är förstås vilda spekulationer, men inte helt orimligt, även om jag tillstår att det är en ordentlig högoddsare.

Berömmer ofta Vårgårda för kommunens arbete med att få företagen att trivas, bland annat genom snabba kontakt- och beslutsvägar. Nu finns anledning att lyfta på hatten för Herrljunga, som i kreditupplysningsföretaget Synas årliga tillväxtundersökning är bäst i Västra Götaland. I undersökningen mäts företagens nyanställningar, ökad omsättning och vinst. Jag ser framför mig hur stolt näringslivschef Carl-Olov Holmström är när han svarar på AT:s fråga hur det känns att slå Vårgårda (som kom på plats 3). ”Jag älskar att få den frågan. Vi är extra glada att vi för en gång skull är etta”. Bra jobbat av Herrljungas företag!

På veckans sista arbetsdag hade jag på mig denim - jeans från topp till tå. Fick höra att jag klätt mig i canadian tuxedo (kanadensisk smoking). Låter riktigt högtidligt. Denna ”smoking” var mycket bekväm!